Tensiuni în SUA, în timp ce Congresul se reunește pentru a valida votul la alegerile prezidențiale

1 lună in urmă 2


O procedură formală, aceea de a valida rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie, se desfășoară în Statele Unite sub tensiune. Mai mulți susținători ai lui Donald Trump s-au adunat în capitala Washington D.C. pentru a protesta față de rezultatele alegerilor, susținând că republicanul a fost furat. Și miliardarul refuză să accepte rezultatul, cerându-i vicepreședintelui său, Mike Pence, să blocheze victoria lui Biden, relatează CNN și BBC.


Camera Reprezentanţilor şi Senatul se reunesc, miercuri, pentru procedura oficială de numărare a voturilor din Colegiul Electoral. Voturile trimise în plicuri de electorii din fiecare stat sunt numărate în prezența președintelui Senatului american, adică vicepreședintele SUA, în prezent Mike Pence. Ulterior, acesta ia act de votul din Colegiul Electoral și validează rezultatul oficial.


Este o simplă procedură, dar Donald Trump încă nu și-a recunoscut înfrângerea, iar, potrivit CNN, i-a cerut lui Mike Pence să conteste rezultatul, într-o încercare de a elimina voturile electorilor lui Biden. De altfel, Trump l-a avertizat pe Pence să acționeze în acest sens.


„Sper că Mike Pence ne va ajuta. Sper că măreţul nostru vicepreşedinte va face treabă pentru noi. E un tip grozav. Desigur, dacă nu ne va ajuta, nu prea o să-l mai simpatizez aşa de tare”, a declarat Trump în timpul unui miting organizat în urmă cu câteva zile.


În replică, Mike Pence i-a transmis președintelui american în exercițiu că nu are puterea de a bloca victoria lui Biden, spre furia republicanului, care urmează să susțină un nou miting.


Susținătorii lui Trump, în capitala SUA. Garda Națională, mobilizată


În așteptarea evenimentului din Congres, mii de susținători ai lui Trump, inclusiv grupări de extremă-dreapta, s-au adunat în capitala federală a SUA, scandând numele acestuia.


„Sunt aici să-l susțin pe președinte”, a spus unul dintre protestatari, potrivit BBC.


Autoritățile se tem că situația va degenera în confruntări între protestatari și forțele de ordine, astfel că în zonă au fost mobilizate mai multe echipaje. Preventiv, au fost mobilizați și peste 300 de membri ai Gărzii Naționale pentru a-i ajuta pe polițiști.


Totodată, susținătorii lui Trump au fost avertizați să nu vină înarmați în Washington D.C. Cu doar câteva zile înainte un lider al controversatei grupări extremiste de dreapta „Proud Boys” a fost arestat, sub acuzația „distrugere de proprietate” pentru un incident de la un procent din decembrie. El a fost eliberat ulterior, însă un judecător i-a interzis să meargă în capitala federală.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă