Ţările mediteraneene cer Uniunii Europene o repartizare echitabilă a responsabilităților privind migrația

1 lună in urmă 27

Spania, Italia, Grecia, Cipru şi Malta, țările mediteraneene din Uniunea Europeană care alcătuiesc grupul Med5, au convenit sâmbătă, în cadrul unui summit care a avut loc în oraşul spaniol Malaga, să ceară UE o repartizare echitabilă a responsabilităţilor în materie de migraţie, având ca prioritate prevenirea la sursă şi o finanţare „adecvată” pentru ca aceasta să fie eficientă, relatează EFE, citată de Agerpres.

Cele cinci state mediteraneene solicită, într-un comunicat emis de Spania, gazda reuniunii, instituirea unui „mecanism de relocare previzibil şi obligatoriu pentru acele state care trebuie să facă faţă sosirii (…) din cauza situaţiei lor geografice”.

Pentru ca prevenirea să fie eficientă, având în vedere „natura sa structurală”, politica de migraţie a Uniunii trebuie să fie finanţată în mod adecvat, abordând „în mod proporţional” toate rutele de migraţie către UE, se arată în document.

„UE nu îşi poate permite să aştepte ca fluxurile migratorii să ajungă la frontierele externe”, afirmă Med5, care pledează pentru consolidarea capacităţilor ţărilor de origine şi de tranzit, precum şi pentru crearea structurilor de primire necesare în aceste regiuni şi în jurul lor.

Textul convenit prevede, de asemenea, că UE trebuie „să rămână unită şi cu o singură voce împotriva utilizării migraţiei ilegale în scopuri politice”.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), plecările, interceptările şi sosirile de migranţi în zona centrală a Mediteranei sunt în creştere în acest an.

Cel puţin 1.113 persoane au murit în Mediterana în prima jumătate a anului 2021 în timp ce încercau să ajungă în Europa, potrivit OIM, al cărei raport pentru 2020 a estimat la 17.000 numărul de decese legate de aceste traversări clandestine între 2014 şi 2018.

De asemenea, SOS Mediterranee susţine că a salvat peste 34.000 de persoane din februarie 2016, mai întâi cu Aquarius, apoi cu Ocean Viking.

FOTO: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă