Țări din întreaga lume, lovite de al doilea val de COVID. Care e cea mai eficientă strategie de a ține sub control a numărului de îmbolnăviri

5 luni in urmă 30


Numărul de cazuri COVID a reînceput deja să crească în diverse colțuri ale lumii și fiecare țară a reacționat cum a putut mai bine pentru a stopa răspândirea virusului, inclusiv prin apelarea la lockdownuri regionale. Strategia de testare și depistare a suspecților rămâne însă baza pentru combaterea eficientă a epidemiei, scrie The Guardian.


Primul val epidemic a prins lumea nepregătită. Autoritățile au avut probleme în încercarea de a procura echipamente medicale și de a testa pentru depistarea virusului.


Lockdownurile au reușit să aducă epidemia sub control în mai multe țări, oferind autorităților posibilitatea de a plănui pentru viitoarele valuri, despre care experții spun că sunt inevitabile.


Fiecare stat a folosit acest timp în mod diferit, dar la baza oricărei strategii eficiente de combatere a epidemiei stă un sistem solid de testare și detectare a suspecților COVID.


Cum a arătat însă până acum al doilea val în țările din întreaga lume și cum s-au descurcat autoritățile?


Resurgențe minime

China și Noua Zeelandă s-au confruntat cu mici focare de infecție chiar după ce au anunțat că virusul este eliminat.


Ambele țări au impus restricții dure de călătorie, ceea ce înseamnă că cetățenii acestor țări, sau o parte dintre ei, sunt izolați de restul lumii.


De asemenea, reguli stricte - mult mai stricte decât în restul lumii - au fost impuse și în privința carantinării persoanelor care au intrat în țară, ceea ce înseamnă că numărul de cazuri a fost ținut la un minim rezonabil.


În ambele țări, noile focare au fost aduse rapid sub control mulțumită sistemelor eficiente de testare și depistare a persoanelor contact.


Probleme, după succesul inițial

Mai multe țări din centrul și estul Europei au avut rezultate foarte bune în timpul primului val epidemic, reușind să țină epidemia sub un relativ control.


Dar numărul de cazuri crește acum foarte repede. Cehia a raportat în jur de 2.000 de cazuri pe zi, foarte mult pentru o țară cu o populație de 10 milioane de locuitori.


Numărul de cazuri a început să crească semnificativ în Cehia | Sursa: Worldometers

Succesul obținut în prima fază, scrie The Guardian, i-a făcut pe oameni mai reticenți la respectarea măsurilor de prevenție.


Premierul ceh Andrej Babis a admis că guvernul a fost nevoit să relaxeze restricțiile, inclusiv obligativitatea purtării măștii de protecție în interior, sub presiunea publică.


Începând cu 10 septembrie, autoritățile de la Praga au fost nevoite să impună din nou obligativitatea purtării măștii de protecție.


Pregătiți pentru al doilea val

Germania și Coreea de Sud sunt țările care au reușit să pună rapid în funcțiune un sistem de testare și depistare a suspecților COVID, la scară mare.


Peste vară, Germania, spre exemplu, a testat toți turiștii întorși din vacanță și a reușit să reducă numărul infecțiilor importate.


Chiar și așa, numărul cazurilor a început să crească și experții germani au avertizat că iarna nu va fi una simplă.


Coreea de Sud a fost una dintre primele țări care a anunțat oficial că se confruntă cu al doilea val epidemic, dar a fost și pregătită pentru acest scenariu.


Autoritățile de la Seul au organizat de la bun început o strategie de testare, depistare a suspecților și izolare care a fost remarcată în întreaga lume.


Acum, numărul de cazuri zilnice a reînceput să scadă.


Numărul de cazuri a crescut din nou, iar acum reîncepe să scadă, în Coreea de Sud | Sursa: Worldometers
Lockdown pentru un al doilea val dificil

Atât Spania, cât și Australia au reușit să învingă virusul într-o primă fază, dar în moduri diferite.


Canberra a decis însă să izoleze țara de restul lumii, în vreme ce Spania și-a deschis granițele în tentativa de a salva ceva din sezonul turistic.


Ambele țări s-au cofruntat cu focare regionale și au răspuns cu lockdownuri țintite, care depind de capacitatea de testare a autorităților.


Regiunea Madrid se pregătește de o reîntoarcere a restricțiilor, deși autoritățile se feresc să le numească lockdownuri.


Mii de oameni au protestat la Madrid faţă de noile restricţii | FOTO: EPA

Aceste măsuri vor fi aplicate de luni zonelor cu peste 1.000 de cazuri la 100.000 de persoane.


Localurile vor funcţiona la 50% din capacitate, parcurile vor rămâne închise, iar intrarea şi ieşirea din zonele plasate în carantină vor fi restricţionate, cu excepţia cazurilor excepţionale - deplasarea spre locul de muncă, spre şcoală sau la spital.


Spaniolii nu sunt mulțumiți.


Mii de locuitori din cartierele sudice ale Madridului, afectate de restricţiile de mobilitate care vor intra în vigoare luni, au ieşit pe străzi, duminică, pentru a protesta faţă de aceste noi măsuri ale Guvernului.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă