Țara care a înregistrat un record de cazuri noi de la începutul pandemiei, dar autoritățile nu au impus restricții. „Certificatele de vaccinare nu sunt un glonţ magic”

2 săptămâni in urmă 19

Marti, 28 Septembrie 2021, ora 20:21

44 citiri

Țara care a înregistrat un record de cazuri noi de la începutul pandemiei, dar autoritățile nu au impus restricții. „Certificatele de vaccinare nu sunt un glonţ magic”

Varianta Delta a COVID-19, mult mai contagioasă și care se răspândește mult mai ușor, face ravagii în întreaga lume.

Serbia a înregistrat marţi, 28 septembrie, peste 8.100 de contaminări cu noul coronavirus, un record de la începutul pandemiei, dar autorităţile nu au impus restricţii pentru a lupta împotriva acestei recrudescenţe, relatează AFP.

Situaţia epidemiologică în ţară s-a degradat sensibil în ultimele săptămâni, sub efectul foarte contagioasei variante Delta a coronavirusului. De câteva zile, numărul deceselor cotidiene asociate COVID-19 a ajuns la circa 40, în timp ce peste 6.000 de persoane sunt spitalizate.

Autorităţile vorbesc de două săptămâni despre introducerea certificatelor de vaccinare care ar viza limitarea activităţilor sociale ale persoanelor nevaccinate din cei şapte milioane de locuitori.

Prim-ministrul Ana Brnabic a declarat totuşi marţi că o astfel de măsură "nu este crucială".

"Singurul răspuns este vaccinarea (...) Vaccinurile sunt cruciale, prima şi a treia doză. Certificatele de vaccinare nu sunt un glonţ magic", a adăugat ea.

Brnabic a precizat totuşi că guvernul nu a luat încă o decizie definitivă asupra acestui subiect.

Virusologul Milanko Sekler şi-a exprimat regretul privind întârzierea măsurilor luate de stat. "Din nefericire, cred că am întârziat mult, pentru că aceste certificate ar fi trebuit să ne permită să nu avem atâtea cazuri noi de infectare zilnic", a declarat el pentru televiziunea de stat RTS.

"S-ar spune că guvernul acordă mai multă importanţă opiniei 'antivaxerilor' decât celei a cetăţenilor care au făcut ce trebuia şi s-au vaccinat", a adăugat el.

Serbia, care a achiziţionat milioane de doze de la firme occidentale, ruse şi chineze, a lansat iniţial o campanie de vaccinare rapidă, dar aceasta bate pasul pe loc de mai multe luni de zile. Numai circa 42% dintre locuitori au fost vaccinaţi, potrivit datelor AFP.

De la începutul pandemiei, peste 8.000 de sârbi au murit de COVID-19 şi peste 900.000 de persoane au fost contaminate.

În prima fază a pandemiei, Serbia a instituit o interdicţie de circulaţie nocturnă şi alte măsuri foarte stricte, pe care le-a ridicat ulterior. De atunci, barurile şi sălile de concerte sunt pline, fără ca oamenii care poartă mască să fie foarte numeroşi, notează AFP.

Citeste si:

Noi restricții adoptate pentru zece localități de lângă București. Măsurile se aplică de miercuri

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a dispus, în şedinţa de marţi, 28 septembrie, o serie de măsuri pentru zece localităţi, după ce a crescut incidență COVID-19....

 „România este astăzi în top 5 mondial atât după numărul infectărilor cât şi după numărul de decese”

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că România se află pe locul al patrulea în lume ca număr de infectări cu SARS-CoV-2 şi ca număr de decese, alături de ţări cu o...

DigiSport.ro

TelekomSport.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă