Tânărul care a inventat un sistem de producere a energiei într-un sat uitat din Malawi: „Elevii nu mai trebuie să-și facă temele la lumina lumânărilor”

1 lună in urmă 40


Colrerd Nkosi, 38 de ani, a crescut într-un sat fără lumină, situație obișnuită în Malawi, unde doar 11% dintre cei 19.000.000 de locuitori au acces la electricitate. După ce terminat liceul în Mzimba și s-a întors acasă, el și-a făcut un țel din a realiza o schimbare în comunitate. A început să lucreze la un sistem de producere a curentului și, până la urmă, a realizat un dinam improvizat. A perfecționat invenția, folosind compresoare de frigidere sau decojitoare de porumb vechi, iar turbina hidroelectrică creată de inginerul autodidact luminează acum casele din cărămidă din Yobe Nkosi, scrie Euronews.


Totul a plecat după un experiment: și-a dat seama de faptul că un pârâu, care curgea pe lângă casa în care a crescut, avea suficientă forță pentru a împinge pedalele bicicletei sale!


Căderea râului, șansa lui Colrerd.

Ulterior, a transformat un compresor de frigider vechi într-o turbină alimentată cu apă. În primă fază, a produs electricitate pentru șase gospodării.


Mai târziu, când bătrânul compresor a cedat, a creat o turbină mai puternică, construită din motorul unui decojitor de porumb dezafectat, o mașină care în trecut curăța boabele de porumb de pe știuleți.


Mașinăria a fost montată la marginea satului, iar energia este transportată pe cabluri metalice înșirate pe o linie de doi kilometri, prinse de trunchiuri de copac acoperite cu scânduri de lemn.


Colrerd lucrează la mentenanța „rețelei”.

Turbina hidroelectrică alimentează tot satul cu energie. Colrerd nu percepe nicio taxă. 1 dolar pe lună reprezintă suma necesară mentenanței și este achitată de fiecare gospodărie.


„A avea electricitate înseamnă că elevii nu mai trebuie să-și facă temele la lumina lumânărilor, așa cum am făcut eu când eram mic”, spune bărbatul din Yobe Nkosi, nordul statului Malawi.


Noua sursă de energie are, de asemenea, un beneficiu pentru mediu: „După ce satele și școlile vor avea electricitate, oamenii nu vor mai tăia copaci și nu vor mai arde cărbune”.


Televizorul nu mai e un lux în statul Yobe Nkosi.

Inginerul autodidact speră să reproducă sistemul pentru așezările din apropiere. Deocamdată, se bucură de curent electric elevii școlii din Kasangazi.


Școala din Kasungazi beneficiază acum de curent.

Doar 11% din cei aproximativ 19 milioane de locuitori din Malawi au acces la electricitate, ceea ce face ca această țară să fie una dintre cele mai slab electrificate din lume, potrivit Sustainable Energy for All, un grup sprijinit de ONU. Doar patru procente din populația rurală a acestei țări din sudul Africii este conectată la electricitate, față de procentul de 42% în centrele urbane.

Consilierul local Victor Muva a subliniat că niciunul dintre cei peste 18 000 de locuitori ai circumscripției nu este conectat la rețeaua națională și face presiuni asupra guvernului pentru a-l ajuta pe Nkosi să își extindă activitatea.


De asemenea, Ministerul Energiei a promis să ajute la proiectarea unui sistem care să producă energie adecvată și la construirea de linii electrice sigure și fiabile.


Colrerd sau întotdeauna mai e ceva de făcut.

Foto: Profimedia


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă