Talibanii le-au interzis frizerilor din Afganistan să mai radă sau să tundă barba

3 săptămâni in urmă 17

Talibanii le-au interzis frizerilor din provincia Helmand din Afganistan să mai radă sau să tundă barba clienților, spunând că încalcă interpretarea legii islamice. Oricine nu se supune noii reguli va fi pedepsit, a anunțat poliția religioasă talibană, informează BBC.

Unii frizeri din capitala țării, Kabul, au spus că au primit și ei ordine similare. „Nimeni nu are dreptul să se plângă”, se putea citi într-un aviz postat de talibani, conform BBC.

„Luptătorii vin mereu și ne ordonă să nu mai tundem bărbile. Unul dintre ei mi-a spus că pot trimite inspectori sub acoperire să ne prindă”, a dezvăluit un frizer din Kabul.

Un alt frizer, care conduce unul dintre cele mai mari saloane ale orașului, a spus că a primit un telefon de la cineva care pretindea că este oficial al guvernului. L-au instruit să „nu mai urmeze stilurile americane” și să nu radă sau să tundă barba vreunei persoane.

Frizerii, sub protecția anonimatului, s-au arătat nemulțumiți de faptul că noile reguli fac să-și câștige din ce în ce mai greu existența.

„Mulți ani salonul meu era recunoscut pentru că tinerii se bărbiereau după dorința lor, în ton cu moda. Acum nu mai are rost să continuăm această afacere. Saloanele de modă și frizeriile devin afaceri interzise. Aceasta a fost meseria mea de 15 ani, dar nu cred că mai pot continua”, a spus unul dintre frizeri pentru BBC.

Un alt frizer din orașul Herat a spus că, deși nu a primit încă un ordin oficial, a încetat să mai ofere servicii de bărbierit.

„Clienții nu își mai îngrijesc barba (n.r. -pentru că) nu vor să devină ținte pentru luptătorii talibani pe străzi. Vor să se amestece și să arate ca ei. Nimănui nu-i mai pasă cum arată barba sau de moda părului”, a afirmat frizerul, care s-a plâns că afacerea sa se duce de râpă, în ciuda reducerii prețurilor.

În timpul primului regim taliban, între 1996 și 2001, islamiștii duri au interzis coafurile și au insistat ca bărbații să poarte barbă. Dar, de atunci, bărbieritul devenit popular și mulți bărbați afgani au mers la frizerii pentru a-și rade bărbile.

Actualele instrucțiuni sugerează o revenire la hotărârile stricte din trecutul regim taliban, în ciuda promisiunilor unei forme de guvernare mai blânde.

FOTO: Hepta

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă