Talibanii le-au interzis femeilor din Afganistan să mai joace în filme și seriale TV

1 săptămână in urmă 12

Femeilor afgane li s-a interzis să mai apară în serialele de televiziune, pentru că „propagă imoralitatea”. Cele mai noi reguli impuse de guvernul taliban mai prevăd ca jurnalistele și prezentatoarele TV să își acopere capul cu un batic, însă regulile nu specifică un anumit tip, precum hijab-ul, relatează BBC, citată de Digi24.

Reporterii spun că noile reguli sunt vagi și interpretabile. Noile linii au fost transmise tuturor canalelor TV afgane și conțin opt reguli. Acesta includ interzicerea filmelor considerate ca fiind împotriva principiilor legii islamice și a valorilor afgane.

Mai mult, talibanii au insistat ca filmele străine care „promovează valori culturale străine” să nu mai fie difuzate. Comedia și spectacolele de divertisment care insultă religia sau pot fi considerate ofensatoare pentru afgani sunt, de asemenea, interzise.

Televiziunea afgană difuzează, în mare parte, seriale străine cu personaje principale feminine.

Un membru al unei organizații care reprezintă jurnaliștii din Afganistan, Hujjatullah Mujaddedi, spune că anunțul este neașteptat, dar și că unele dintre reguli nu sunt practice și că dacă vor fi implementate, multe dintre canale se vor închide.

Actualele instrucțiuni sugerează o revenire la hotărârile stricte din trecutul regim taliban, în ciuda promisiunilor unei forme de guvernare mai blânde. La sfârșitul lunii septembrie, talibanii le-au interzis frizerilor din provincia Helmand din Afganistan să mai radă sau să tundă bărbile clienților, spunând că astfel încalcă interpretarea legii islamice.

Tot la finalul lui septembrie, femeile din Afganistan au fost anunțate că nu vor mai avea voie să participe la cursuri sau să lucreze la Universitatea Kabul „până nu se creează un mediu islamic”.

Anterior, fetele au fost separate, la reluarea cursurilor, de colegii lor cu ajutorul unor draperii sau cu pereți de carton, instalați în mijlocul clasei.

Foto: Epa

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă