Talibanii cer Tadjikistanului şi Uzbekistanului să returneze aparatele de zbor aduse pe teritoriul lor în timpul retragerii din 2020

1 săptămână in urmă 18

Ministrul de externe taliban a cerut marţi Tadjikistanului şi Uzbekistanului să înapoieze aparatele de zbor care au ajuns pe teritoriile lor în timpul retragerii forțelor internaționale din Afganistan, în luna august a anului trecut.

Regimul taliban nu va permite ca acele avioane şi elicoptere - care au fost utilizate de fostul guvern susţinut internaţional - să rămână în ţările vecine, a spus Mohammad Yaqoob Mujahid.

„Nu ne testaţi răbdarea şi nu ne forţaţi să retaliem cu ceea ce este la dispoziţia noastră”, a declarat liderul militar taliban cel mai înalt în grad în cadrul unui discurs de la Kabul. „Tolerăm mult, am aşteptat mult”, a adăugat el, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

De asemenea, el i-a invitat pe piloţii care au lucrat anterior în armata afgană să se întoarcă şi să activeze în slujba noilor lideri talibani.

La acelaşi eveniment, comandantul taliban al forţelor aeriene, Amanuddin Mansour, a spus că regimul are 50 de aparate de zbor militare operaţionale în acest moment şi depune eforturi pentru a repara şi altele.

Când fostul guvern afgan a căzut, zeci de avioane ale forţelor aeriene afgane au fost duse în Tadjikistan şi Uzbekistan de piloţi afgani antrenaţi de SUA.

Recent, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Inamullah Samangani, a declarat pentru postul local Tolonews că au loc discuţii cu autorităţile din aceste ţări pentru ca elicopterele să fie înapoiate.

SUA au cheltuit miliarde de dolari pentru a instrui şi echipa forţele aeriene afgane.

Înainte de căderea Afganistanului, forţele aeriene afgane aveau 131 de aparate de zbor utilizabile, din cele 162 aflate în total în inventar, potrivit unui raport al Inspectorului general special pentru reconstrucţia Afganistanului.

Organismul de supervizare din SUA a raportat în octombrie că circa 25% din aceste aparate de zbor au fost duse în Uzbekistan şi Tadjikistan. Alte 80 de avioane au fost aduse în stare de nefuncţionare pe aeroportul internaţional din Kabul înainte de plecarea trupelor SUA.

Editor : B.P.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă