Talibanii cer ajutorul Turciei pentru a putea administra aeroportul din Kabul

1 lună in urmă 13

Talibanii au cerut Turciei să le ofere suport tehnic, fără prezenţă militară, pentru administrarea aeroportului din Kabul după retragerea trupelor occidentale, pe 31 august. Turcia a început deja retragerea trupelor sale de pe aeroportul din capitala Afganistanului.

"Talibanii au formulat o solicitare pentru susţinere tehnică în scopul administrării Aeroportului din Kabul", a declarat miercuri seară un oficial guvernamental de la Ankara, sub protecţia anonimatului, potrivit Reuters, preluată de Mediafax. Liderii talibani solicită însă ca toţi militarii turci să părăsească Afganistanul până pe 31 august, când vor fi retrase toate trupele SUA şi ale ţărilor aliate.

"Garantarea securităţii angajaţilor aeroportuari fără prezenţa membrilor armatei turce este o misiune riscantă", a admis oficialul turc.

Turcia, stat membru NATO, a participat la misiunea din Afganistan şi încă are sute de militari în incinta Aeroportului din Kabul. Administraţia Recep Tayyip Erdogan are de luat o decizie dificilă prin răspunsul la solicitarea talibanilor afgani. Principala problemă este condiţia retragerii în totalitate a militarilor turci din zona aeroportului.

Turcia a început să-și retragă trupele din Kabul

De altfel, Turcia a început să-şi retragă trupele însărcinate cu securitatea aeroportului din Kabul, a anunţat miercuri seară Ministerul Apărării turc.

"Elementele forţelor armate turce aflate în misiune la aeroportul Hamid Karzai din Afganistan au început să fie evacuate. Forţele armate turce revin în patrie cu onoarea de a-şi fi îndeplinit cu succes datoria care le-a fost încredinţată", a declarat ministerul într-un comunicat citat de Reuters, potrivit Agerpres.

În ultimele luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că ţara sa va putea menţine o prezenţă la aeroportul din capitala afgană dacă i se va solicita acest lucru. 

Preşedintele american Joe Biden le-a transmis marţi partenerilor din cadrul Grupului ţărilor puternic industrializate (G7) că Statele Unite sunt în grafic pentru a finaliza pe 31 august operaţiunile de evacuare din Afganistan, deşi sunt elaborate şi planuri pentru eventuale situaţii de urgenţă. Aliaţi ai SUA, în principal Marea Britanie, Franţa şi Germania, cer prelungirea operaţiunilor de evacuare din Afganistan a cetăţenilor străini, a colaboratorilor afgani şi a persoanelor care solicită azil din raţiuni de securitate. Franţa a semnalat miercuri că ar putea menţine cât va fi necesar trupele în zona Aeroportului din Kabul. Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi oficiali britanici au avertizat că există riscul comiterii unor atacuri teroriste de către filiala afgană a reţelei Stat Islamic împotriva trupelor internaţionale din Kabul.

Editor : B.P.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă