Talibanii au cucerit şi Herat, al treilea oraş al Afganistanului. SUA le cer americanilor să părăsească imediat această ţară

2 luni in urmă 30

Talibanii au cucerit joi Herat, al treilea oraş ca mărime al Afganistanului, și se apropie rapid de capitala Kabul, transmite Agerpres. Cucerirea orașului Herat, situat în vestul ţării, este o etapă majoră în ofensiva talibanilor și a avut loc la numai câteva ore după ce au cucerit oraşul Ghazni, la 150 de kilometri sud-vest de Kabul.

Talibanii şi-au înălţat drapelul pe sediul poliţiei din Herat, capitala provinciei omonime, a relatat un corespondent al AFP, care mai afirmă că rebelii nu au întâmpinat nicio rezistenţă în ofensiva lor.

Aceştia din urmă au cucerit în ultimele săptămâni cvasi-totalitatea restului provinciei Herat, inclusiv Islam Qala, cel mai important post de frontieră cu Iranul.

Mai devreme în cursul zilei, guvernul de la Kabul a recunoscut căderea oraşului Ghazni în mâinile talibanilor, susţinând însă că ”luptele şi rezistenţa” continuă.

În faţa degradării situaţiei militare, guvernul afgan le-a propus talibanilor o împărţire a puterii în schimbul încetării violenţei, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului un negociator al guvernului la tratativele de pace de la Doha, de la începutul cărora, în septembrie 2020, insurgenţii nu au dat niciun semn că ar fi dispuşi la un compromis în timp ce a continuat retragerea misiunii trupelor internaţionale conduse de SUA.

Luptele de pe tot cuprinsul Afganistanului au un impact major şi asupra populaţiei civile, în rândul căreia s-au înregistrat victime. Numeroşi civili au pornit în ultimele zile către Kabul, oraş ameninţat de o gravă criză umanitară şi unde persoanele strămutate încearcă să supravieţuiască în condiţii deosebit de precare.

Având în vedere ultimele evoluţii, ambasada SUA la Kabul le-a cerut cetăţenilor americani ce se mai află în Afganistan să părăsească această ţară ”imediat, folosind zborurile comerciale disponibile”, transmite Reuters.

”Date fiind condiţiile de securitate şi personalul redus, capacitatea ambasadei de a asista cetăţenii americani în Afganistan este extrem de limitată, inclusiv în interiorul capitalei Kabul”, mai notează misiunea diplomatică a SUA într-un mesaj postat pe website-ul său.

Foto: Militari afgani din trupele guvernamentale, înfrânți de talibani. Sursa: EPA/JALIL REZAYEE via Agerpres

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă