Talibanii au cucerit o nouă capitală de provincie, deschizând astfel drumul către Kabul

2 luni in urmă 19

Talibanii au cucerit joi orașul Ghanzi, situat la 150 de km sud-vest de Kabul, deschizând astfel drumul către capitala Afganistanului. Este a zecea capitală de provincie care cade în mâinile insurgenților în decurs de o săptămână, informează AFP, citând un consilier local.

„Pot să confirm că Ghazni a căzut în mâinile talibanilor în această dimineaţă (joi). Ei au preluat controlul zonelor-cheie din oraş: biroul guvernatorului, sediul central al poliţiei şi închisoarea”, a declarat Nasir Ahmad Faqiri, şeful Consiliului provinciei Ghazni.

Acesta a precizat că se duc lupte în mai multe părți din oraș, însă talibanii au preluat „controlul asupra părții esețiale” a orașului. Talibanii au revendicat de asemenea căderea Ghazni.

Ghazni este capitala de provincie cea mai apropiată de Kabul cucerită de insurgenţi de la lansarea ofensivei lor în luna mai, profitând de debutul retragerii forţelor SUA şi NATO, operaţiune ce ar urma să se încheie la sfârşitul lunii august.

Citește și: Serviciile secrete americane: Talibanii ar putea cuceri capitala Afganistanului în 90 de zile

Talibanii au cucerit zece capitale de provincie în doar o săptămână

Talibanii au avansat în ritm vertiginos în ultimele zile. Într-o săptămână, ei au preluat controlul asupra a zece din cele 34 de capitale de provincie afgane, între care şapte în nordul ţării, regiune care le-a rezistat întotdeauna în trecut.

Insurgenţii ocupaseră marţi seara Pul-e-Khumri, capitala provinciei Baghlan, situată la 200 km nord de Kabul. Astfel, ei se apropie de capitala afgană atât din nord, cât şi din sud.

Ghazni, care mai căzuse pentru scurt timp în mâinile insurgenţilor în 2018, este cea mai importantă captură a talibanilor după Kunduz, punct strategic din nord-est, între Kabul şi Tadjikistan.

Căderea Ghanzi, semnal îngrijorător pentru Kabul

Chiar dacă talibanii sunt deja prezenţi de mult timp în provinciile Wardak şi Logar, la câteva zeci de kilometri de Kabul, căderea Ghazni este un semnal foarte îngrijorător pentru capitala afgană.

Acest oraş este un punct important pe axa majoră ce leagă Kabul de Kandahar, al doilea oraş ca mărime din Afganistan, în sud. Capturarea sa permite insurgenţilor să taie liniile de aprovizionare terestră ale armatei spre sud.

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a declarat, miercuri, că liderii talibani nu vor negocia cu guvernul afgan atât timp cât Ashraf Ghani rămâne preşedinte.

Citește și: „Uneori trebuie să pun mâna pe o armă”. Femeia guvernator din Afganistan care rezistă talibanilor

Editor : I.C

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă