Talibanii au cucerit a zecea provincie din Afganistan. Militanţii au pus stăpânire pe oraşul Ghazni, unul dintre cele mai importante din ţară

2 luni in urmă 22

De Ovidiu Cojocaru.
Publicat: 12.08.2021, 15:45.
Actualizat: 12.08.2021, 16:12

Talibanii au cucerit joi oraşul Ghazni, situat la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, cea de a zecea capitală provincială pe care o cuceresc în decurs de o săptămână, potrivit unui consilier provincial

Ghazni este capitala de provincie cea mai apropiată de Kabul pe care insurgenţii au cucerit-o după ce au lansat o ofensivă, în mai, în paralel cu retragerea forţelor străine din Afganistan, care urmează să se încheie la sfârşitul lui august, transmite News.ro.

Pot să confirm că Ghazni a căzut pe mâna talibanilor în această dimineaţa. Ei au preluat controlul asupra unor zone-cheie din oraş: biroul guvernatorului, cartierul general al poliţiei şi închisoarea”, a declarat preşedintele Consiliului provinciei Ghazni, Nasir Ahmad Faqiri.

Acest oraş, care a căzut pe mâna talibanilor pentru o scurtă perioadă de timp, în 2018 este cea mai importantă cucerire a talibanilor, alături de Kunduz, un punct strategic în nord-estul ţării, situat între Kabul, aflat la 300 de kilometri sud şi Tadjikistan. Talibanii sunt prezenţi de mult timp în provinciile Wardak şi Logar, situate la câteva zeci de kilometri de Kabul, însă căderea Ghazni reprezintă un semnal îngrijorător pentru capitală.

The situation in #Ghazni province is under control, the #Mujahideen are moving forward: pic.twitter.com/IcViYqeLnH

— zubair.Ahmad.kandahari.2 (@VqvYvrHRvcAsE9C) August 12, 2021

Talibanii cuceresc Afganistanul

Acest oraş este de asemenea un punct important pe axa majoră care leagă Kabulul de Kandahar, al doilea cel mai important oraş afgan. Cucerirea oraşului Ghazni le permite talibanilor să întrerupă mai multe linii de aprovizionare terestră ale armatei către sudul Afganistanului, potrivit BBC. Forțele de securitate afgane l-au arestat pe guvernatorul oraşului Ghazni și pe adjunctul acestuia după ce au fugit din oraș. Ghazni se află pe principala autostradă Kabul-Kandahar, care leagă cetățile militante din sud de capitala Kabul. Aproape o treime din cele 34 de capitale de provincii ale țării sunt acum sub controlul talibanilor.

În Ghazni, un membru al consiliului local a declarat pentru BBC că talibanii au cucerit cea mai mare parte a orașului. Lupte grele au fost raportate și în orașul Kandahar. Talibanii susțin că au preluat închisoarea orașului, deși acest lucru nu a fost încă confirmat oficial. Şi în orașul sudic Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, militanții au preluat sediul poliției. Peste 1.000 de civili au fost uciși în Afganistan în ultima lună, potrivit ONU. Miercuri, șeful armatei din Afganistan a fost înlocuit, generalul Wali Mohammad Ahmadzai fusese pus în funcţie în luna iunie.

Ca răspuns la insurgență, guvernul german a amenințat că va pune capăt sprijinului său financiar anual de 500 de milioane de dolari acordat Afganistanului în cazul în care talibanii obțin controlul complet asupra țării.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă