Talibanii au cerut să fie „decapitate” manechinele din magazine, ca să nu fie transformate în idoli

2 săptămâni in urmă 23

Talibanii au ordonat în Afganistan o serie de decapitari de manechine din vitrine, cerând magazinelor de haine să îndepărteze capetele manechinelor, care jignesc islamul, relatează The Times.

Instrucțiunile au fost date de Ministerul pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului din provincia vestică afgană Herat. Aziz Rahman, șeful departamentului local al ministerului, a descris manechinele drept „statui” și a susținut că sunt adorate, ceea ce este interzis de Islam.

În ciuda rugăminților comercianților, care au spus că au nevoie de manechinele lor, Rahman a declarat că „a ordonat ca lor (manechinelor n.r.) să li se scoată capul” și a avertizat că vor fi pedepse severe dacă vânzătorii vor încălca hotărârea.

Inițial, ministerul a ordonat magazinelor să îndepărteze complet manechinele, dar comercianții s-au plâns, spunând că asta ar distruge și mica afacere care le-a mai rămas. După ce a ascultat plângerile, șeicul Aziz Rahman a decis că trebuie îndepărtate doar capetele.

Dar proprietarii de afaceri spun că decapitarea manechinelor lor reprezintă încă o pierdere financiară semnificativă într-un moment în care economia Afganistanului s-a prăbușit.

Miniștrii credeau că oamenii se închină la manechine ca la idoli, iar Coranul consideră idolatria un păcat de neiertat. Potrivit publicației de presă Aghan Raha Press, directorul local al ministerului a spus că și doar privitul feței unui manechin feminin este împotriva legii Sharia.

Raha Press a relatat că negustorii din Herat sunt consternați de ordinul de decapitare, invocând cât de scumpe sunt manechinele. Un comerciant a spus că manechinele costă până la 200 de dolari fiecare, și a adăugat că tăierea capului este o „mare pierdere” pentru el.

Ministerul pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului în Afganistan a fost restabilit în septembrie, după căderea Kabulului.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă