Talibanii au capturat primul oraș important în Afganistan

2 luni in urmă 25

Un oraș din sud-vestul Afganistanului a devenit prima capitală de provincie din Afganistan care a căzut în mâinile talibanilor în ultimii ani, au declarat oficiali pentru BBC.

Două surse au declarat că insurgenții au capturat Zaranj, în provincia Nimroz, vineri după-amiază. Înformația însă nu a fost confirmată în mod oficial.

Asta se întâmplă în timp ce talibanii continuă să preia controlul în tot mai multe zone ale țării, pe măsură ce trupele străine se retrag. Deja au ocupat arii extinse din mediul rural și vizează acum orașe importante.

Alte capitale de provincie vulnerabile sunt Herat, în vest și Lashkar Gah, în sud.

Zaranj este un centru comercial important de lângă granița cu Iranul. După capturarea districtelor apropiate, militanții au depus eforturi susținute pentru a cuceri orașul.

O sursă guvernamentală a declarat pentru BBC că în oraș, în apropierea biroului Direcției Naționale a Securității, încă se dau lupte.

Un purtător de cuvânt al poliției lui Nimroz a declarat pentru agenția de știri Reuters că talibanii au reușit să cucerească orașul pentru că guvernul nu a trimis deloc trupe care să susțină forșele locale.

Vineri dimineață, directorul centrului de informare și mass-media din Afganistan a fost asasinat de militanții talibani din capitala Kabul. Talibanii au spus că Dawa Khan Menapal a fost „pedepsit pentru faptele sale”.

Editor : D.C.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă