Sute de mii de români riscă să fie debranşaţi de la gaze şi curent. Guvernul a modificat ordonanţa de urgenţă care îi păsuia de la debranşare pe cei care nu îşi plăteau facturile pe timpul stării de alertă

2 luni in urmă 30

De Andreea Milea.
Publicat: 06.08.2021, 20:06.
Actualizat: 06.08.2021, 20:12

Peste 200 de mii de români riscă să rămână fără gaz şi curent electric. Guvernul a modificat ordonanţa de urgenţă care îi păsuia de la debranşare pe cei care nu îşi plăteau facturile pe timpul stării de alertă. În maximum trei luni trebuie achitate toate restanţele.

Mulţi sunt în această situaţie. Veniturile mici abia dacă le mai permit oamenilor să îşi achite facturile. Tocmai de aceea, o bună parte dintre ei au beneficiat de ajutorul dat de Guvern şi nu văd cu ochi buni modificarea. Alţii, în schimb, au o altă părere.

Furnizorii se plâng că mii de clienţi au abuzat de această facilitate şi au strâns intenţionat restanţe uriaşe. În ultimul an, peste 200.000 de români au adunat facturi restante la gaze naturale şi cei mai mulţi la energie electrică. Valoarea totală a datoriilor către furnizori se ridică la aproape un sfert de miliard de lei.

Ministrul Energiei spune că nu doar consumatorii casnici au refuzat să achite facturile ci şi firmele care nu duc lipsă de bani. "Au profitat de prevederea acestor ordonanţe, au plătit cu întârziere, aveau solduri restante. S-a ajuns la o creştere alarmantă la nivelul soldului de facturi neachitate", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Experţii în energie cred însă că furnizorii exagerează. "Numărul total de consumatori finali de energie electrică în România este de circa 8 milioane 400 de mii. Dacă facem un calcul simplu, constatăm că e un procent absolut neglijabil, absolut neglijabil", a declarat Emil Calotă, consultant în domeniul energiei. Românii cu facturi restante au la dispozitie 3 luni pentru a plăti întreaga sumă. Există şi posibilitatea eşalonării datoriei, dacă ajung la o înţelegere cu furnizorul.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă