Sute de localnici turci evacuați pe mare din fața unui incendiu violent de pădure. Focul se apropie de o centrală cu mii de tone de cărbune

2 luni in urmă 26

Salvatori turci evacuează joi sute de săteni pe mare, în timp ce un incendiu violent se apropia de o centrală termică în care află depozitate mii de tone de cărbune, relatează AFP, citată de News.ro. În şuieratul sirenelor de alarmă, locuitorii îşi puneau puţinele lucruri pe care au putut să le salveze din case în nave ale Pazei de Coastă, mobilizate în portul Oren, în apropiere de oraşul Milas, lângă care se află centrala termică.

Aceste incendii fără precedent cu care se confruntă Turcia de pste o săptămână au legătură cu valul de căldură extremă care loveşte sudul țării, pus pe seama modificărilor climatice de experţi citați de presa internațională.

Autorităţile locale au anunțat că rezervoare de hidrogen folosite la răcirea centralei, care funcţionează cu combustibil şi cu cărbune, au fost golite şi umplute cu apă, ca o măsură de precauţie. ”Dar există un risc ca focul să se extindă la miile de tone de cărbune care se află în interior”, şi-a exprimat îngrijorarea în faţa presei un reprezentant regional, Osman Gurun.

Imagini postate online de primarul din Milas, Muhammet Tokat, surprind un foc violent la intrarea în centrală. ”Centrala este pe cale de evacuare totală”, a anunţat acesta într-un mesaj postat pe Twitter.

Incendiul a fost, mai întâi, controlat miercuri, cu ajutorul a două avioane bombardiere cu apă trimise de către Spania şi unor elicoptere, care au deversat apă pe vârfurile împădurite şi pe zone rezidenţiale din apropiere. Însă flăcările au repornit miercuri după-amiaza.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan – criticat din cauza felului în care gestionează aceste incendii, soldate cu opt morţi – dădea un interviu live la televiziune, miercuri seara, în momentul în care s-a anunţat evacuarea. El a recunoscut că această centrală ”riscă să fie distrusă de foc”.

Peste 180 de incendii au devastat păduri şi terenuri agricole, dar şi zone locuite, pe coasta mediteraneeană a Turciei, începând de miercurea trecută, transmite News.ro, care relatează că focul a afectat grav zonele turistice ce abia îşi reluaseră activitatea după luni de restricţii impuse împotriva pandemiei covid-19.

Potrivit serviciului de supraveghere prin satelit al Uniunii Europene (UE), ”puterea de radiere” a incendiilor din Turcia a atins o intensitate ”fără precedent” din 2003.

Opoziţia turcă îi reproşează lui Erdogan faptul că a eşuat să menţină flota turcă de bombardiere cu apă şi că acceptat după mult timp ajutor internaţional. Înaltul Consiliu Turc al Audioviziualului (RTUK) a avertizat posturile de televiziune împotriva difuzării de informaţii despre incendii care ar putea ”provoca frică sau îngrijorare” în rândul populaţiei.

Recep Tayyip Erdogan a acuzat opoziţia de faptul că încearcă să obţină un profit politic de pe urma situaţiei, în timp ce ţări vecine ca Grecia sunt afectate de aceste incendii. ”Incendiile de pădure sunt o ameninţare internaţională, la fel ca pandemia covid-19”, s-a apărat Erdogan.

În primele zile de incendiu, editorialişti din presa proguvernamentală au acuzat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie considerată teroristă de Turcia şi aliaţii săi ocidentali, de faptul că este vinovată de aceste incendii. Însă autorităţile citează, de-acum, valul de căldură extremă care continuă să afecteze sudul Turciei.

Ministrul turc al Agriculturii Bekir Pakdemirli a anunţat că temperaturile din oraşul Marmaris, situat la Marea Egee, au atins săptămâna aceasta un record istoric de 45,5 grade Celsius. (Sursa Foto: Captură Facebook)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă