Sute de kilograme de uraniu sărăcit, descoperite pe platforma fostei fabrici Vulcan din București. „Nu este pericol pentru populație”

1 lună in urmă 8


Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a sesizat autoritățile după descoperirea unor instalații ce conțin aproximativ 600 de kilograme de uraniu sărăcit pe platforma fostei fabrici Vulcan din București, a informat G4media. Marian Cantemir Ercău, președinte CNCAN, a declarat pentru Libertatea că uraniul sărăcit nu reprezintă un pericol pentru oameni, precum nici pentru mediul înconjurător.


Poliția Capitalei a anunțat, într-un comunicat, că Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a fost sesizat de CNCAN că, în urma „demolării unei clădiri ce a aparținut Nuclear Montaj, sub dărâmături s-ar afla mai multe instalații radiologice ce conțin uraniu sărăcit”.


„Din datele furnizate de reprezentanții CNCAN a reieșit faptul că societatea în cauză a avut obligația de a neutraliza aceste echipamente, prin predarea lor către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară”, mai scrie în comunicatul Poliției Capitalei.


La rândul său, președintele CNCAN a declarat că fosta fabrică Vulcan, producătoare de echipamente și utilaje pentru industria energetică și extractivă, „este în lichidare și lichidatorul a început să dezafecteze clădiri”.


„La un moment dat a dezafectat inclusiv clădirea în care se aflau depozitate instalații radiologice în curs de dezafectare”, a explicat Marian Cantemir Ercău, președinte CNCAN.


Acesta a precizat apoi că bucureștenii nu au motive să se teamă. „Nu reprezintă un pericol nici pentru sănătatea populației, nici a lucrătorilor din zonă, nici pentru mediul înconjurător”, a subliniat Marian Cantemir Ercău, președinte al CNCAN, pentru Libertatea.


Poliția a mai anunțat că zona a fost securizată, echipamentele au fost ridicate de urgență și predate, iar „cercetările sunt continuate în vederea stabilirii situației de fapt și de drept”.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă