Sute de jurnaliști, în închisori sau ostatici la finalul lui 2020. Pandemia a crescut numărul arestărilor

1 lună in urmă 42


Numărul jurnaliștilor reținuți rămâne la un nivel istoric ridicat, notează Reporteri fără frontiere (RSF). Cel mai recent raport despre jurnaliștii tratați abuziv în 2020 pentru că-și făceau meseria arată o creștere față de anii precedenți. „Realitatea există doar dacă cineva o arată”, mai notează RSF. Care sunt țările în care jurnaliștii au fost arestați sau luați ostatici în 2020, pentru că au arătat realitatea?


La nivel mondial, 387 de jurnaliști erau în continuare arestați la începutul lunii decembrie 2020, comparativ cu 389 la începutul lunii decembrie 2019, arată RSF. Studiul citat nu îi include și pe jurnaliștii închiși și eliberați de-a lungul anului, ci doar pe cei care au prins finalul de an lipsiți de libertate.


<strong>Numărul jurnaliștilor reținuți de autorități (în organizații și freelanceri) a crescut cu 17% în ultimii cinci ani (de la 328 în 2015).</strong><br>


Mai multe jurnaliste arestate în 2020


Numărul jurnalistelor arestate a crescut cu 35% în ultimul an, cu 42 deținute în prezent, comparativ cu 31 acum un an, arată raportul RSF.


În timp ce 2020 a fost și anul în care mai mulți jurnaliști și jurnaliste au fost eliberați, au existat 17 noi cazuri de femei jurnaliste reținute doar la începutul lunii decembrie:


4 în Belarus;4 în Iran;două în China (țară în care represiunea a crescut odată cu criza coronavirusului);3 în Egipt;două în Cambodgia;una în Vietnam;una în Guatemala.

<strong>Peste jumătate dintre jurnaliștii închiși în lume (61%) sunt deținuți în doar cinci țări. Pentru al doilea an consecutiv, China, Egipt, Arabia Saudită, Vietnam și Siria sunt cei mai mari temniceri pentru jurnaliști.</strong><br>


China ocupă locul 1 în acest clasament al încălcării libertății presei, cu un total de 117 jurnaliști închiși. Persecuția regimului nu vizează exclusiv jurnaliștii chinezi, mai arată RSF.


Belarus, o represiune fără precedent 


Opt jurnaliști se aflau încă în închisoare la începutul lunii decembrie. Cel puțin 370 de jurnaliști au fost arestați de la controversatele alegeri prezidențiale din 9 august 2020.


Efectele pandemiei 


Pandemia de Covid-19 a avut un impact asupra numărului de jurnaliști care au fost închiși pe parcursul anului. În pofida numeroaselor solicitări pentru eliberarea urgentă a lor - pentru a-i apăra de pericolul crescut de infectare în închisori aglomerate - pandemia a condus la arestări suplimentare, notează RSF.


Numărul de arestări a crescut de patru ori între martie și mai 2020. Legile privind starea de urgență și măsurile adoptate în mare parte a lumii pentru a combate pandemia de Covid-19 au contribuit vizibil la un „blocaj de știri și informații” și au dus la arestarea jurnaliștilor.


În India, de exemplu, au fost deschise anchete judiciare împotriva a nu mai puțin de 48 de jurnaliști, iar 15 dintre aceștia au fost arestați și reținuți între una și patru săptămâni înainte de a fi eliberați pe cauțiune.


În Orientul Mijlociu, unde mai multe țări au profitat de pandemia coronavirusului pentru a intensifica și controlul asupra mass-media și a știrilor, trei jurnaliști sunt încă reținuți pentru articole legate de pandemie.


<strong>La nivel mondial, 14 jurnaliști care fuseseră arestați în legătură cu acoperirea crizei coronavirusului sunt încă reținuți</strong><strong>.</strong>


Jurnaliști luați ostatici 


Cel puțin 54 de jurnaliști sunt în prezent ținuți ostatici, cu 5% mai puțini decât anul trecut. Ostaticii sunt concentrați în trei țări din Orientul Mijlociu: Siria, Yemen și Irak.


Patru jurnaliști au fost dați dispăruți în 2020 


Contrar anului 2019, când niciun jurnalist nu a fost dispărut, patru jurnaliști (în Orientul Mijlociu, Africa și America Latină) au fost raportați dispăruți în 2020, mai notează RSF.


Întregul raport RSF poate fi consultat aici. 


Fondată în 1985, Reporteri fără frontiere lucrează pentru libertatea jurnalistică, independența și pluralismul în întreaga lume. Cu sediul central la Paris, cu 13 birouri și secțiuni din întreaga lume și corespondenți în 130 de țări, are statut consultativ cu Națiunile Unite și UNESCO. În prezent, un interlocutor-cheie pentru guverne și instituții internaționale, RSF publică anual un index mondial al libertății presei, care este consultat și cotat pe scară largă.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă