Sute de creșe vor fi preluate în sistemul de educație. Sorin Cîmpeanu anunță costul standard per copil

2 luni in urmă 44

 Inquam Sorin Cîmpeanu. Foto: Inquam

Ministrul Educației a anunțat, joi, că Guvernul a adoptat hotărârea care stabileşte o valoare de 15.000 de lei pentru costul standard per copil în creşă. Sorin Cîmpeanu a precizat și că a fost prezentat în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede preluarea creşelor în sistemul de educaţie.

JOI, 19 AUGUST 2021, 17:51

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

”Este o cerinţă de mulţi ani, a întregii societăţi, de definire a acestui cost standard per copil în creşă. Acest cost standard a fost stabilit la o valoare de 15.000 de lei pe copil, pentru cheltuieli salariale, la care se adaugă o componentă de 585 de lei pentru cheltuieli materiale”, a spus ministrul într-o conferință de presă, după ședința de Guvern.

În cazul grădinițelor, costul standard este de 7.431 de lei pentru fiecare copil.
”În cazul creşelor este puţin mai mult de dublu pentru că este vorba în primul rând de grupe mai mici, la jumătate faţă de grupele din grădiniţă, şi de cerinţe speciale de îngrijire în acest domeniu antepreşcolar. 
Din primele consultări a reieşit că în creşă vor putea merge copii de la zero la trei ani, prin zero ani înţelegându-se vârsta de 11 luni, vârstă până la care am înţeles că este recomandat ca aceşti copii să stea împreună cu mamele”, a explicat Cîmpeanu. 

În prezent, există 387 de creşe care urmează să fie preluate în sistemul de educaţie, a mai anunțat ministrul. 

”Acolo unde autorităţile locale iniţiază solicitări de preluare, inclusiv a personalului în sistemul de educaţie, aceste creşe vor funcţiona pe lângă grădiniţe, sub personalitatea juridică a grădiniţelor, având în vedere nevoia de integrare a conceptului educaţiei timpurii, integrare între creşă şi grădiniţă. Acolo unde autorităţile locale nu iniţiază demersuri pentru preluarea totală în sistemul de educaţie, Ministerul Educaţiei va asigura cheltuielile salariale pentru componenta educaţională. Cu alte cuvinte, Ministerul Educaţiei asumă preluarea resursei umane, e vorba de educatori puericultori, inclusiv din perspectiva cheltuielilor salariale”, a mai spus Cîmpeanu. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă