Susținut de USR PLUS și PNL, Nicușor Dan reușește să blocheze pentru un an PUZ-urile de la cinci sectoare ale Capitalei

1 lună in urmă 2

Primarul Bucureștiului ceruse inițial suspendarea pentru 2 ani. PNL a propus trei luni, în cel din urmă s-a ajuns la un an. Nicușor Dan a motivat decizia de suspendare a planurilor de urbanism zonal prin faptul că acestea nu servesc interesul bucureștenilor, multe spații verzi fiind amenințate cu dispariția.

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat, vineri 26 februarie, hotărârile inițiate de primarul Nicușor Dan prin care se suspendă timp de un an Planurile Urbanistice Zonale pentru sectoarele 2,3,4,4 și 6 din București.

Voturile au venit din partea USR PLUS și PNL, iar problemele au fost mai degrabă tehnice decât de respectare a angajamentelor politice. 

În urma negocierilor cu liberalii, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a prezentat un amendament prin care s-a redus termenul de suspendare de la doi ani, cât propusese inițial, la un an. În plus, au fost introduse termene precise pentru inițierea modificărilor la PUZ-uri, 90 de zile, și ulterior pentru punerea în dezbatere publică.

Înainte de supunerea la vot, primarul a explicat că suspendarea PUZ-urilor nu înseamnă că nu se va mai construi în cele cinci sectoare, ci că vor trebui respectate prevederile care existau înaintea adoptării PUZ-urilor contestate.

Probleme tehnice

Ședința CGMB, care s-a desfășurat în regim online, a fost suspendată de mai multe ori din cauza problemelor tehnice. „Măriți banda la net”, cere o conslieră PSD. De ce nu a-ți mărit-o dumneavoastră înainte?, îi răspunde șeful de ședințăm un tânăr consilier de la USR PLUS.

Fiecare PUZ a fost votat în parte. Plus vot separat pentru amendament. În total, au fost 10 voturi.

În general, „pentru” au votat toți cei 29 de consilieri ai majorității: USR PLUS – 17 și PNL – 12.

Consilierii PSD și PMP au votat împotrivă.

„Este un moment de cotitură în ce înseamnă dezvoltare urbană pentru București”, a declarat Nicușor Dan după ce toate hotârârile referitoare la suspendare PUZ-urilor au trecut de votul consilierilor.

Sunt mândru că sunt susținut de această majoritate. În sfârșit Bucureștiul este condus de o autoritate publică, o autoritate care lucrează pentru public

Nicușor Dan:

Nicușor Dan: „Urbanismul din ultimii ani, o golănie”.

Primarul Capitalei a declarat recent că „urbanismul din ultimii ani din București a fost o golănie”.

„Cu titlu general: Cele 5 PUZ-uri au fost apogeul. Bucureștenii stau de ani de zile în trafic din cauza acestui tip de urbanism, cartiere întregi nu au școli din aceeași cauză, un oraș cu un potențial turistic uriaș e prezentat în reviste drept cea mai urâtă capitală, sunt zeci de mii de oameni care și-au pus toată agoniseala de-o viață într-o casă și s-au trezit cu un bloc la ferească.

Cele mai nocive lucruri din aceste PUZ-uri: E absolut scandalos ca în situația în care avem o poluare a aerului, zeci de mii de copii cu boli respiratorii din această cauză, zeci de mii de bătrâni cu boli cardio-vasculare din această cauză sute de hectare de spațiu verde, prin aceste PUZ-uri, urmează să devină spații construibile. E inadmisibil!”, a declarat Nicușor Dan, miercuri, într-o conferință de presă, citat de site-ul Radio Europa Liberă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă