SURSE Posibil compromis între PNL și USR PLUS: Suspendarea PUZ-urilor din Capitală s-ar putea face pentru o perioadă de un an / Nicușor Dan anunțase inițial doi ani, PNL a mers pe varianta de trei luni

1 lună in urmă 1

PNL și USR PLUS ar putea ajunge la un nou compromis asupra perioadei în care să fie suspendate PUZ-urile din Capitală, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Potrivit acestora, consilierii generali discută la această oră varianta suspendării PUZ-urilor din Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 pe o perioadă de un an.

Asta în condițiile în care Nicușor Dan a anunțat o suspendare pentru doi ani, iar PNL voia ca suspendarea PUZ-urilor să nu fie mai mare de trei luni.

Consilierii generali PNL au anunțat vineri, înaintea ședinței de la Primăria Capitalei, că primarul general, Nicușor Dan, le-a comunicat că are nevoie de 3 luni pentru a identifica problemele legate de PUZ-uri de la sectoare și care sunt zonele (UTR-uri) în care s-a construit ilegal, precizările venind în contextul în care inițial primarul general a declarat că este nevoie de o suspendare pentru 2 ani a cestor PUZ-uri.

„Îl susținem pe primar cu acest demers de a opri toate mizeriile care s-au făcut în dezvoltarea Bucureștiului”, a declarat Diana Mardarovici, purtător de cuvânt al consilierilor PNL.

Mardarovici a repetat de cîteva ori că PNL are încredere deplină în Nicușor Dan și că termenul de 3 luni a fost propus chiar de primarul general la o ședință cu liberalii.

„Pe baza acestor PUZ-uri pesediste (…) s-au introdus în primării clanuri mafiote cu interese clare de a distruge Bucureștiul în interes de profit și atât”, a spus Diana Mardarovici care a insistat că nu trebuie blocată activitatea oamenilor de afaceri „de bună credință”.

„Nu-i putem pune pe toți în aceeași oală, pentru că mulți dintre ei dau și oferă locuri de muncă. Mulți dintre noi, dvs și eu, avem un loc de muncă datorită unor oameni de bună credință”, a spus Mardarovici.

Întrebată dacă PNL va tota pentru termenul de 3 luni de suspendare a PUZ-urilor de sectoare, ea a spus că liberalii vor susține termenul în care „primarul general cu aparatul propriu va rezolva problema și va corecta greșelile.

„Termenul final, vă asigur că dacă ni se spune clar de cât de timp e nevoie, iar noi avem încredere că noul primar general vrea să facă lucrurile repede și corect, noi vom vota ceea ce ne spune primarul general că poate realiza”, a spus DIana Mardarovici.

În opinia acesteia, situația poate fi rezolvată repede dacă „toată Primăria”trece la muncă.

Context:

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri că urbanismul practicat în ultimii ani în Bucureşti a fost o „golănie” şi că prin PUZ-urile coordonatoare de sector sute de hectare de spaţii verzi ar deveni construibile.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, primarul general şi-a exprimat speranţa ca în şedinţa de Consiliu General de vineri să fie adoptate cele cinci proiecte de hotărâre care prevăd suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare la nivelul sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6.

Ulterior, Nicușor Dan a explicat raționamentul pentru care a propus ca PUZ-urile de sectorare să fie suspendate pentru doi ani, în ciuda argumentelor dezvoltatorilor imobiliari care s-au plâns că investițiile lor vor fi afectate. O parte din aceste proiecte imobiliare încalcă regulile prevăzute în Planul Urbanistic General (PUG), a atras atenția Nicușor Dan. PUZ-urile de Sectoare sunt documentațiile care i-au ajutat pe dezvoltatori să obțină derogări de la regulamentul general, pentru a construi blocuri inclusiv pe terenuri considerate spații verzi.

Suspendarea PUZ-urilor de sectoare ar oferi Primăriei Capitalei răgazul necesar pentru o analiză eficientă în privința proiectelor autorizate, a celor care respectă interesul public și a celor care necesită a fi corectate. Primăria Capitalei mai are nevoie, de asemenea, să-și conserve traseele prevăzute pentru diferite obiective, precum „metroul de suprafață”, a spus Nicușor Dan.

O suspendare pentru doi ani a PUZ-urilor nu a fost însă agreată de PNL.

Consilieri generali ai PNL se tem că vor fi dați în judecată și obligați să plătească daune uriașe dacă vor vota propunerea primarului Nicușor Dan de suspendare pe o perioadă de doi ani a PUZ-urilor din București, motiv pentru care opțiunea liberalilor ar fi ca perioada de suspendare să fie redusă la doar trei luni, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.

Potrivit acestora, PUZ-urile nu ar trebui anulate cu totul, ci revizuite și corectate, iar în perioada de trei luni de suspendare ar fi timp pentru acest lucru.

Sursele citate au mai explicat că inclusiv Nicușor Dan ar fi de acord cu această variantă a suspendării pe o perioadă de trei luni a PUZ-urilor, timp în care ele să fie corectate.

”Încă se negociază, presiunea pe consilierii generali e foarte mare și din acest motiv există tensiuni”, au mai explicat sursele din cadrul PNL.

Președinta PNL București, Violeta Alexandru, a anunțat joi, într-o postare pe Facebook, că liberalii din Consiliul General vor vota pentru propunerea lui Nicușor Dan de suspendare a PUZ-urilor din Capitală, dar doar pentru o perioadă de trei luni, nu doi ani așa cum a propus primarul, ”timp în care să se remedieze problemele”.

Consilierii generali ai USR PLUS au anunțat joi că vor vota pentru suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sectoare pentru 2 ani, apreciind că acestea conţin „prevederi derogatorii profund nocive”, menite să continue dezvoltarea urbanistică „haotică” din ultimii ani.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă