Surse: Ministrul Economiei a făcut plângere penală către DNA în cazul suspiciunilor de fraudă la acordarea granturilor pentru investiții

2 luni in urmă 1


Ministrul Economiei Claudiu Năsui a semnat miercuri plângerea penală care va fi depusă joi la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru suspiciuni de fraudă la accesarea granturilor pentru investiții din fonduri europene, program de 550 de milioane de euro, au declarat surse politice pentru Libertatea.


„A fost semnată plângerea penală, însă până acum nu există ok-ul și pentru refacerea măsurii‟, au arătat sursele.


Potrivit surselor, <a href="https://www.libertatea.ro/stiri/surse-ministerul-economiei-vrea-sa-anuleze-procedura-prin-care-au-fost-alocate-granturi-in-valoare-de-550-de-milioane-de-euro-dupa-suspiciuni-de-frauda-3404179">Năsui ar dori anularea procedurii</a> și i-a propus acest lucru premierului Florin Cîțu, însă acesta nu a dat până acum undă verde acestui demers.


În schimb, Cîțu a trimis Corpul de Control la Ministerul Economiei pentru a face verificări.


Informații scurse din interior


Plângerea penală vine după ce presa, inclusiv Libertatea, a scris că există suspiciuni de fraudă în programul prin care sunt acordate granturi în valoare totală de 550 de milioane de euro din fonduri europene.


Mai exact, antreprenorii care au depus proiectele în ultimele două zile ar fi avut informații din interior în privința procentului de cofinanțare, pe baza căruia se făcea departajarea între proiecte.


Libertatea a scris cum, în regiunea Cluj, peste 80% din firmele eligibile au depus proiectele în ultimele două zile înainte de expirarea termenului, adică 28 și 29 ianuarie, iar procentul minim de cofinanțare a fost de 61%.


Două treimi din firmele câștigătoare au depus proiecte în ultimele două zile


Ulterior, Claudiu Năsui a scris pe Facebook că 68% din firmele câștigătoare la nivel național sunt înscrise în ultimele două zile înainte de expirarea termenului, iar peste 50% sunt achiziții imobiliare.


Năsui a lăsat recent să se înțeleagă pe social media că cei care au transmis informații confidențiale vor răspunde penal.


„Am multe de spus despre această măsură, dar este în desfășurare o anchetă. Vă promit, însă, că toți cei care au divulgat date cheie (în speță procentul de cofinanțare de la limita eligibilității) au comis fapte penale și vor suporta consecințele‟, a scris Năsui în data de 11 februarie pe Facebook.


Liberalii se opun anulării


Mai mulți lideri liberali se opun însă anulării procedurii, unul dintre aceștia fiind Virgil Popescu, fost ministru al Economiei și actual ministru al Energiei.


Popescu a spus că achizițiile de apartamente și birouri nu sunt eligibile, însă pot exista achiziții clădiri pentru spații de producție.


Înscrierile au demarat în data de 3 decembrie și s-au încheiat pe 29 ianuarie.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă