SURSE Ministerul Sănătății a primit oferte din mediul privat pentru testarea care determină infectarea cu tulpinile din UK și Africa de Sud, însă nu le-a dat curs / Cum aruncă răspunderea ministerul în curtea INSP și invers

1 lună in urmă 2

Ministerul Sănătății a primit, în ultimele luni, oferte din mediul privat pentru testarea care determină infectarea cu tulpinile din UK și Africa de Sud ale coronavirusului, chiar și printr-o metodă mai ieftină decât cea folosită în prezent, însă nu le-a dat curs, potrivit unor documente consultate de G4Media.ro. Or, creșterea capacității de testare care să permită identificarea noilor tulpini este esențială, având în vedere că în prezent se fac puține secvențieri ale virusului iar numărul de infectări cu mutațiile COVID este în continuă creștere.

În răspunsuri transmise la întrebările G4Media.ro în legătură cu aceste informații, Ministerul Sănătății ne-a direcționat către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), iar acesta ne-a transmis că orice eventuală ofertă primită este trimisă ministerului, care are o comisie de specialitate dedicată.

În prezent, secvențierea virusului pentru identificarea tulpinilor mutante se face doar în laboratoarele Institutului „Cantacuzino” și Institutului „Matei Balș”, la care se adaugă analizele făcute de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, printr-un proiect științific. Cele trei laboratoare au analizat doar 180 de probe până în prezent. În schimb, compania privată MedLife a făcut 319 de secvențieri și a depistat cele mai multe dintre cazurile descoperite în România cu noua tulpină.

G4Media.ro a solicitat încă din 29 ianuarie Ministerului Sănătății să răspundă la mai multe întrebări legate de strategia pentru depistarea infectărilor cu noua tulpină și proiecțiile privind răspândirea acesteia în România, însă până acum nu am primit răspunsuri.

INSP a publicat, marți, prima analiză a răspândirii noii tulpini în România, precizând că „sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator”.

Conform surselor G4Media.ro din sistemul medical, în România există și alte laboratoare care ar putea identifica acele cazuri pozitive care sunt cauzate de tulpinile 201/501 Y. V1 ori 20H/501 Y. V2 (tulpinile descoperite în Anglia respectiv Africa de Sud) ale virusului SARS-CoV-2, iar Ministerul Sănătății și INSP au primit mai multe solicitări pentru stabilirea unui protocol de testare, a unui cadru legal pentru realizarea acestor teste și a unui sistem de decontare, așa cum există pentru testele RT-PCR COVID-19 în prezent.

„În momentul în care de la un laborator se solicită o anumită analiză, laboratorul poate face doar ceea ce i se solicită, nu are posibilitatea să facă analize sau determinări în plus. Trebuie să existe o bază legală, pentru că o analiză se poate face doar cu consimțământul pacientului sau cu consimțământul pacientului la solicitarea unui medic. În plus, în această perioadă se lucrează un număr relativ mic de teste pentru SARS-CoV-2, iar dacă un laborator ar încerca identificarea acelor cazuri pozitive care sunt cauzate de tulpinile UK, respectiv Africa de Sud, utilizând doar propriile probe pozitive, ținând cont de numărul scăzut de cazuri pozitive, rezultatul nu ar fi reprezentativ pentru a vedea care este situația și a lua măsuri. Este necesară o strategie astfel încât toate cazurile pozitive să fie testate suplimentar într-un laborator regional, rapid, pentru identificarea cazurilor cu risc crescut. Iar dacă se constată că este un caz cu tulpina UK sau din Africa de Sud, trebuie făcută o anchetă epidemiologică mult mai severă, nu doar din pix”, au explicat pentru G4Media.ro sursele citate.

Acestea au mai precizat că, având în vedere costul ridicat al secvențierii care stabilește exact genotipul (tulpina) coronavirusului, dar și durata mai lungă a analizei bazată pe secvențiere, există și varianta unei analize mai ieftine. Este vorba de un test RT-PCR, care are costul de 40-45 euro și dă rezultat în 60-90 de minute, și care identifică acele probe pozitive care conțin ARN-ul tulpinii UK sau Africa de Sud. Practic, testul nu îți spune care dintre cele două tulpini este prezentă în proba analizată, însă îți certifică faptul că este una dintre cele două variante foarte contagioase, astfel încât știi că trebuie să iei măsuri urgente, au mai precizat sursele citate.

În prezent, multe laboratoare private din toată țara fac teste RT PCR pentru cazurile de COVID-19, la solicitarea DSP-urilor, pe baza definiției de caz, însă la propunerile adresate autorităților de a colabora nu doar pentru obișnuitele teste RT PCR, ci și pentru a identifica noile tulpini mai contagioase, răspunsurile au fost „nu trebuie să vorbiți cu mine, ci cu X, apoi X a spus că Y, Y că Z și tot așa, iar în final că nu este treaba statului ce facem în laboratoarele noastre. Nimeni nu spune că pe mine mă plătește statul român să spun Da sau Nu, toată lumea spune Nu știu. Și când va veni valul peste noi, iar vom fi în situația de a ne prinde nepregătiți”, au mai spus aceleași surse.

G4Media.ro a solicitat Ministerului Sănătății să precizeze dacă la minister și la INSP au fost primite astfel de oferte cărora nu li s-a dat curs și care sunt motivele.

„Având în vedere solicitarea dumneavoastră, transmisă Ministerului Sănătății prin intermediul poștei electronice, vă comunicăm că aceasta a fost redirecționată către Institutul Național de Sănătate Publică, în vederea analizei aspectelor semnalate şi a identificării modalităţilor legale de soluţionare. Concluziile analizei vă vor fi comunicate de către reprezentanţii acestei instituţii”, a răspuns Departamentul de relații cu presa, afaceri europene și relații internaționale al Ministerului Sănătății.

G4Media.ro a solicitat și direct INSP să răspundă la această întrebare, care a transmis că orice astfel de eventuală propunere este trimisă Ministerului Sănătății:

Întrucât INSP nu are atribuții în acest sens, orice propunere a oricărui laborator privat, este redirecționată către Ministerul Sănătății în cadrul căruia există o comisie de specialitate dedicată, care va stabili laboratoarele ce vor face secvențierea”, a transmis INSP.

Citește și

INSP: Tulpina UK a coronavirusului circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat. Noile evidențe arată severitatea mai mare a bolii la vârstnici (GRAFICE)

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă