Surse: Ministerul Economiei face plângere la DNA pentru suspiciuni de fraudă la programul de granturi pentru investiții

2 săptămâni in urmă 29


Ministerul Economiei va depune o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în privința schemei de 550 de milioane de euro prin care sunt acordate firmelor granturi pentru investiții din fonduri europene nerambursabile, au declarat, pentru Libertatea, surse guvernamentale.


Libertatea a scris recent că există suspiciuni de fraudă privind proiectele depuse în ultimele două zile înainte de expirarea termenului legal.


Mai exact, antreprenorii ar fi beneficiat de informații din interior, ceea ce le-a permis să pună procente de cofinanțare mai mari, astfel încât proiectele să devină eligibile.


Procentul de cofinanțare, cheia fraudelor


Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a sugerat deja pe Facebook că cei care au transmis informații confidențiale vor răspunde penal.


„Am multe de spus despre această măsură, dar este în desfășurare o anchetă. Vă promit, însă, că toți cei care au divulgat date cheie (în speță procentul de cofinanțare de la limita eligibilității) au comis fapte penale și vor suporta consecințele‟, a scris Năsui joi.


Ministerul Economiei vrea anularea procedurii, însă este așteptat un verdict final din partea premierului Florin Cîțu.


Mai mulți lideri liberali se opun însă anulării, unul dintre aceștia fiind Virgil Popescu, fost ministru al Economiei și actual ministru al Energiei.


Năsui a declarat recent că 68% din firmele câștigătoare la nivel național sunt înscrise în ultimele două zile înainte de expirarea termenului, iar peste 50% sunt achiziții imobiliare.


Popescu a declarat la Digi24 însă că achizițiile de apartamente și birouri nu sunt eligibile, însă pot exista achiziții clădiri pentru spații de producție.


Înscrierile au demarat în data de 3 decembrie și s-au încheiat pe 29 ianuarie.


Năsui, vizat de controlul trimis de Cîțu


Premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la Ministerul Economiei pentru a verifica procedura.


Hotnews a scris zilele trecute că inclusiv ministrul Claudiu Năsui este vizat de investigație deoarece acesta are cont de administrator pe platforma pe care s-au făcut înscrierile.


Platforma este realizată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).


Năsui: Măsura finanțează achiziția de imobile, nu acesta era scopul


„Măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată. Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile. Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă COVID, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente”, scria Năsui, în data de 5 februarie, pe Facebook.


Cum au fost măsluite cifrele


În regiunea Cluj, peste 80% din firmele eligibile au depus proiectele în ultimele două zile înainte de expirarea termenului, adică 28 și 29 ianuarie, iar procentul minim de cofinanțare a fost de 61%.


Un antreprenor a descris, sub anonimat, cum a decurs totul.


„De ce consider că proiectele depuse cu cofinanțări de peste 61% în ultima zi sunt toxice? Pentru că nici un antreprenor nu va merge real cu aceste cofinanțări, pentru că sunt nesustenabile și consider că marea parte a lor au devizele de lucrări și ofertele «umflate» sau achiziții de imobile la prețuri exagerate, astfel încât procentul real de contribuție al beneficiarului să fie unul mult mai mic, beneficiarii fiind ajutați în aceste demersuri de consultanți și angajați ai Oficiului pentru IMM-uri Cluj”

Antreprenor:
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă