Surse: Iohannis vrea un singur nume de premier înainte de consultări. Cîțu, despre varianta Ciucă: „De ce trebuie să ne oprim aici?”

2 săptămâni in urmă 22

Președintele Klaus Iohannis nu îi va chema la consultări pe liderii partidelor până când cele trei formațiuni care negociază viitoarea guvernare nu vor agrea o singură propunere de prim-ministru, au declarat, pentru Digi24.ro, surse oficiale. 

Acest lucru îi îngreunează lui Florin Cîțu strategia sa personală de a obține nominalizarea ca premier, având în vedere că PSD nu acceptă ca el să conducă din nou guvernul, mai ales unul din care să facă parte liderii social-democrați, după ce tot aceștia au votat moțiunea de cenzură care a dus la demiterea fostului Guvern Cîțu. 

Președintele PNL, încă premier interimar, a cedat luni seara, la Palatul Victoria, în cadrul întâlnirii cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, postul de premier către președintele PSD, în ideea ca rotația de premieri să înceapă cu social-democrații. Cîțu a preferat această variantă pentru că, potrivit calculelor sale, deocamdată nu se poate impune pe sine ca prim-ministru dar încearcă să blocheze și șansele lui Nicolae Ciucă de a fi desemnat, din nou, pentru șefia Guvernului. 

Însă, Florin Cîțu s-a angajat în fața lui Marcel Ciolacu că va merge astăzi, în ședința BPN al PNL, cu propunerea ca liberalii să susțină varianta de premier din PSD, lucru care a provocat o mare indignare în rândul partidului. Liderii de filiale l-au sunat, luni seara, pe Cîțu, pentru a-și exprima opoziția categorică față de această idee, iar primvicepreședintele Rareș Bogdan, într-o intervenție la Digi24, a spus că președintele PNL nu poate lua decizii singur, fără acordul statutar al partidului. Tot Rareș Bogdan a declarat marți, înaintea ultimelor negocieri cu PSD pe programul de guvernare, că este „exclus” ca PNL să susțină un premier de la PSD.

Întrebat despre această variantă, Florin Cîțu a declarat că nu a fost discutată o variantă cu premier de la PSD, însă nu a exclus o astfel de propunere.

„Nu ajungem la premier dacă nu avem programul de guvernare”, a spus șeful PNL. „Este un mandat pe care îl are astăzi echipa de negociere în negocierile cu Partidul Social Democrat, o majoritate în jurul Partidului Național Liberal. Orice altă modificare trebuie votată în forurile statutare ale partidului. (...) Pentru noi este foarte important să avem acest program de guvernare aprobat, după aceea putem să mergem mai departe”, a declart Florin Cîțu.

Președintele PNL s-a referit și la varianta Nicolae Ciucă-premier, însă a dat de înțeles că nu o susține.

„Poate să fie și o altă variantă, de ce trebuie să ne oprim aici. Dacă sunt și alte propuneri în PNL. Pot fii și alte propuneri în PNL.  O să vedem care o să fie discuțiile. În acest moment, avem doar o decizie de a forma un Guvern în jurul PNL”, a mai spus Florin Cîțu.

Ședința Biroului Politic Național al PNL este programată pentru ora 19.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă