„Superimunitatea” magistraților, dezbătută de senatorii juriști. Ministrul Stelian Ion, despre desființarea Secției Speciale

1 săptămână in urmă 20

 InquamPhotos/George CălinStelian Ion, ministrul Justiției Foto: InquamPhotos/George Călin

Încă un pas pentru desființarea Secției Speicale! Comisia juridică a Senatului dezbate, joi, proiectul de lege privind desfiinţarea Secția de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Un punct controversat al discuțiilor de astăzi este superimunitatea magistraților, inclusă de deputați printr-un amendament. Este prezent și ministrul Justiției, Stelian Ion, inițiatorul actului normativ ce a primit deja undă verde din partea deputaților. După raportul senatorilor de astăzi urmează votul final în plenul Senatului pentru desființarea SIIJ.

JOI, 08 APRILIE 2021, 10:22

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Ioana Stanescu

Senatorii urmează să se pronunţe joi asupra proiectului amendat de către Camera Deputaților în urma unui raport făcut de către Comisia Juridică care urmează să intre la vot final de săptămâna viitoare.

Amendamentul depus de UDMR la proiectul de lege prevede că trimiterea în judecată a unui magistrat să poată fi făcută doar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Mai mulți reprezentanți din justiție, alături de politicieni susțin că, astfel, o decizie împotriva magistraților suspectați de corupție va fi foarte greu de luat în cazul acestora din cauza superimunității „dobândite” prin modificarea adusă. Amendamentul adoptat de deputați, pe 24 martie, la votul pentru desființarea Secției, le conferă o imunitate sporită procurorilor și judecătorilor, pentru că aceștia vor putea fi trimiși în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, prezent la dezbaterile Comisiei Juridice, a amintit de faptul că înființarea SIIJ a fost criticată de GRECO și de Comisia de la Veneția, precum și de influența SIIJ în mai multe procese.

„E foarte important să dezbatem orice proiect, acest proiect este unul important pe care îl avem în Senat, cameră decizională, proiectul vine în urma unor ample dezbateri din anii trecuţi care au început chair cu discuţiile din cadrul comisiei speciale. De pe atunci, ştiţi foarte bine, mulţi dintre dvs au participat la lucrările acelei comisii (Iordache), au fost păreri divergente, unele diametral opuse, şi s-a discutat cu foarte multă emoţie pe marginea înfiinţării SIIJ, gândită iniţial ca o direcţie. A fost şi un aviz negativ din partea CSM faţă de propunerea de înfiinţare a secţiei. (...) 

Ne amintim de cercetarea lui Timmermans, scurgeri din dosare aflate în lucru, toate aceste chestiuni la care s-a adăugat, în final şi faptul că în această perioadă niciun rechizitoriu pentru fapte de corupţie nu a fost întocmit în condiţiile în care ştim că nu avem de a face cu un fenomen amplu de corupţie în rândul magistraţilor, dar există însă izolate asemenea fapte", a declarat joi Stelian Ion la dezbaterile din Comisia Juridică de la Senat.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, a anunțat că desfiinţarea SIIJ va putea fi un argument pentru ridicarea, în acest an, a MCV pentru România.

„PNL susţine procedura de dezbatere în regim de urgenţă a proiectului de desfiinţarea SIIJ, pentru că, prin opiniile emise în 2018 şi 2019, Comisia de la Veneţia a solicitat expres Legislativului să revină asupra acestei anomalii legislative pe care a creat-o PSD-Dragnea şi, da, Guvernul dă curs tuturor recomandărilor avute în vedere de Comisia de Veneţia în rapoartele MCV. Desfiinţarea secţiei speciale va fi un argument forte pentru România în relaţia cu Comisia Europeană pentru ridicarea MCV anul acesta", a declarat Iulia Scântei.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă