Summit-ul G20 de la Roma. „Fotografie de familie” cu cadrele medicale implicate în lupta cu pandemia. Principalele subiecte de pe agendă

4 săptămâni in urmă 16

Șefii de stat și de guvern ai țărilor din G20, grupul statelor cu economii dezvoltate și marile economii în curs de dezvoltare, s-au reunit, sâmbătă, la Roma, în primul summit cu prezență fizică de la începutul pandemiei de coronavirus. Schimbările climatice, redresarea economică pe fondul crizei COVID-19 și cota minimă globală a impozitului pe profit se numără printre subiectele de pe agenda reuniunii, potrivit BBC, Reuters și AP.

Sesiunea de deschidere de sâmbătă, 30 octombrie, s-a concentrat pe sănătatea globală și pe problemele economice.

În acest an, în tradiționala fotografie de familie au apărut, pe lângă șefii de stat și de guvern și angajaţi din domeniul sanitar care s-au implicat în lupta cu pandemia. Medicii, infirmiere şi paramedici, îmbrăcați în halate sau uniformele reflectorizante s-au alăturat oficialilor pe podium pentru fotografia de la începutul summit-ului.

Summit-ul G20 de la Roma. „Fotografie de familie” cu cadrele medicale implicate în lupta cu pandemia. Principalele subiecte de pe agendăLiderii mondiali pozează pentru o fotografie de grup la începutul summit-ului G20 de la Roma împreună cu medici și personal medical Foto: EPA-EFE/ROBERTO MONALDO / LA PRESSE/ POOL

Apel la facilitatea accesului vaccinurilor în statele sărace

Premierul italian Mario Draghi, gazda summit-ului, a deschis reuniunea de sâmbătă cu un apel la dublarea eforturilor privind distribuirea vaccinurilor anti-COVID în țările sărace. Draghi a subliniat că, în timp ce 70% din populația statelor bogate este deja imunizată, doar 3% din locuitorii țărilor sărace au primit vaccinul, considerând acest lucru „inacceptabil din punct de vedere moral”, relatează AP.

În ceea ce privește problemele climatice, potrivit unui draft al unui comunicat citat de Reuters, statele G20 își vor lua angajamentul să coopereze în sensul limitării încălzirii globale la nivelul de 1,5 grade Celsius, prag pe care oamenii de știință îl consideră vital pentru a evita un dezastru climatic, însă nu va fi încheiat în acest sens un acord obligatoriu din punct de vedere juridic.

„Rămânem angajați față de obiectivul Acordului de la Paris (2015) de a menține creșterea medie a temperaturii globale cu mult sub 2°C și de a continua eforturile de a o limita la 1,5°C peste nivelurile preindustriale”, scrie în documentul consultat de Reuters.

Același document mai prevede că liderii G20 admit „relevanța cheie” a atingerii nivelului zero al emisiilor nete de carbon până la mijlocul acestui secol.

Proiectul conține și un angajament că statele vor lua ”măsuri concrete” pentru a opri exploatarea forestieră ilegală, mineritul și comerțul cu animale sălbatice.

Statele din G20 cuprind 60% din populația lumii, sunt responsabile pentru aproximativ 80% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și reprezintă peste 80% din produsul intern brut (PIB) mondial.

Cei mai mulți dintre șefii de stat și de guvern vor pleca de la Roma către Glasgow, unde duminică va începe Conferința ONU privind schimbările climatice.

Președintele Chinei, Xi Jinping, și liderul rus Vladimir Putin nu sunt prezenți la Roma și vor participa la discuții prin videoconferință.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă