Suedia renunță la abordarea relaxată care i-a adus aproape 10.000 de morți de Covid-19 și implementează restricții dure

1 lună in urmă 21

Parlamentul suedez a votat, vineri, o nouă lege care acordă temporar guvernului noi competența pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus. În ciuda faptului că Suedia a avut până recent o atitudine mai relaxată în ce privește limitarea pandemiei, țara a trecut la restricții mai dure de la sfârșitul anului trecut. Numărul de cazuri noi și de decese a crescut puternic, iar noua lege va permite acum să închidă restaurante și centre comerciale pentru prima oară de la începutul pandemiei.

Valul doi al pandemiei a lovit puternic Suedia, țară care a avut printre cele mai relaxate abordări la începutul pandemiei, când majoritatea țărilor europene au intrat în carantină și lockdown. Guvernul de la Stockholm a hotărât adoptarea noilor măsuri pentru a stăvili răspândirea infecțiilor - țara a ajuns la 480.000 de cazuri și 9.262 de decese, în urma ultimului bilanț, de joi, conform Agerpres.

Noua lege va permite de acum executivului să adopte măsuri restrictive coercitive în zone ţintite şi să impună amenzi şi sancţiuni în cazul nerespectării restricţiilor, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Astfel, pot fi închise magazine, centre comerciale sau să poate fi restricţionat transportul public, sau limitat numărul de persoane cărora li se permite să se adune în anumite locuri publice. Legea nu permite în schimb izolarea populaţiei la domiciliu.

Întrebată asupra adoptării acestei legi la zece luni după sosirea virusului în Suedia, ministra sănătăţii Lena Hallengren a motivat că lucrurile stăteau altfel în primăvară şi o astfel de lege nu era necesară. „Am avut o vară cu o propagare redusă a infecţiei, apoi a început munca în toamnă”, a afirmat ea la televiziunea publică, în timp ce guvernul se confruntă cu un val de critici faţă de strategia sa controversată de combatere a Covid-19.

Contrar restricţiilor impuse în ţări din Europa, Suedia a aplicat până în prezent o strategie diferită bazată în principal pe recomandări fără lockdown şi aproape fără măsuri coercitive. Referitor la purtarea măştii, aceasta nu a fost recomandată nicăieri în spaţiul public. De joi, purtarea măştii faciale este oficial recomandată pentru deplasările cu transportul public, dar numai în timpul orelor de vârf.

Dacă strategia rămâne mai puţin restrictivă decât în alte ţări, Suedia a înăsprit tonul din decembrie, cu mai multe serii de măsuri stricte, între care restricţii în restaurante sau trecerea la învăţământul online în licee.

Editor : Adrian Dumitru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă