Suedia mobilizează trupe pe o insulă din Marea Baltică, drept răspuns la tensiunile dintre Rusia și NATO

4 zile in urmă 27

Armata Suediei a mobilizat vineri, 14 ianuarie, militari pe Insula Gotland din Marea Baltică, în contextul intensificării activităţilor militare ruse în regiune, a notat cotidianul francez Le Figaro, preluat de Mediafax.

Trei nave de asalt ruse au traversat în ultimele zile Marea Baltică, apropiindu-se de Danemarca, pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi NATO. Drept urmare, mai multe vehicule blindate şi zeci de militari înarmaţi au fost trimişi în oraşul Visby de pe Insula Gotland, o iniţiativă neobişnuită, dar demarată ca reacţie la „intensificarea activităţilor militare” ruse, a comunicat armata suedeză.

„Forţele armate iau măsurile necesare pentru a proteja integritatea Suediei şi a demonstra capacităţile noastre de a proteja Suedia şi interesele suedeze”, a declarat Peter Hultqvist, ministrul suedez al Apărării, citat de Agenţia France-Presse.

Guvernul de la Stockholm a comunicat că vor fi mobilizaţi militari în diverse zone, „pentru intensificarea apărării în contextul activităţilor militare ruse în Marea Baltică”.

Ucraina se teme de o invazie din partea Rusiei

Rusia este acuzată că a mobilizat zeci de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Țara condusă de Vladimir Putin susţine însă că nu pregăteşte niciun atac, a denunțat intensificarea activităţilor militare NATO şi intenţiile de extindere spre est și a cerut garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice.

Pe fondul tensiunilor, Finlanda a anunţat că nu intenţionează să adere la NATO.

Ultima rundă de negocieri diplomatice între Occident și Rusia pe tema Ucrainei și a securității în Europa a avut loc joi, la Viena, dar obținerea unui compromis nu a venit până la acest moment.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă