Suedia a pus sub acuzare un bărbat pentru masacrele petrecute în 1988 în închisorile iraniene

2 luni in urmă 17

Procurorii suedezi au pus sub acuzare un cetățean iranian pentru crime de război, în cazul execuțiilor în masă petrecute în închisorile iraniene în 1988, informează BBC.

Suspectul nu a fost numit, însă a fost identificat de mai multe ori ca fiind Hamid Nouri, în vârstă de 60 de ani. Nouri a fost reținut în urmă cu doi ani, după ce a ajuns în Stockholm, scrie presa suedeză.

Ce s-a întâmplat în 1988

În 1988, Iranul era în război cu Irak. Liderul suprem iranian a ordonat executarea prizonierilor care aveau legături cu un grup de opoziție aliat cu Irakul. Suspectul lucra în acea perioadă la o închisoare aflată în apropierea capitalei Teheran, susțin procurorii. El neagă toate acuzațiile.

Grupurile pentru drepturile omului au cerut de mult timp dreptate privind execuțiile din Iran din 1988, cărora le-ar fi căzut victime 5.000 de oameni.

Pentru a deschide cazul, procurorii suedezi au invocat principiul "jurisdicției universale".

Cazul crimelor din 1988 a reapărut în atenție luna trecută, după alegerea lui Ebrahim Raisi ca președintele al Iranului. Raisi a fost unul dintre cei patru judecători ai tribunalelor secrete organizate în 1988 pentru a "rejudeca" mii de prizonieri pentru activitățile lor politice. Noul președinte iranian a negat mereu că ar fi avut vreun rol în sentințele la moarte, dar a mai spus că ele erau justificate pentru că exista o fatwa (decizie religioasă) emisă de fostul lider suprem, Ayatollahul Khomeini.

Hamid Nouri este acuzat că ar fi participat la executarea în masă a numeroși deținuți care simpatizau grupul de opoziție Mujahedin-e Khalq (MEK), în iulie și august 1988. Totodată, Nouri este suspectat de tortură și tratamente inumane. Gruparea MEK a luptat alături de trupele irakiene în războiul contra Iranului, în perioada 1980-1988. Drept urmare, majoritatea execuțiilor sunt considerate crime de război.

Războiul dintre Irak și Iran s-a încheiat pe 20 august 1988, dar execuțiile au continuat. Procesul ar urma să înceapă pe 10 august și să dureze până în aprilie 2022.

Editor : V.M.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă