Substanță periculoasă descoperită într-o băutură consumată de foarte mulți români. Atenție! Dacă o ai, nu o mai bea

1 lună in urmă 35

Noi loturi de produse au fost depistate cu concentrații mari de oxid de etilenă. De data asta este vorba de băuturi energizante descoperite în urma unui control făcut de ANVSA. Anunțul a fost publicat de instituția amintită pe pagina sa de web. Compania a anunțat retragrea lotului depistat, în conformitate cu decizia ANVSA.

Tot mai multe produse depistate cu oxid de etilenă

Începând cu luna septembrie a anului trecut, mii de produse alimentare au fost retrase din cauza contaminării cu oxid de etilenă. Cu toate acestea, Foodwatch a alertat că nu toate statele membre UE iau măsurile necesare. Comisia Europeană a solicitat un răspuns din întreaga UE la acest nou scandal alimentar.

Pentru prima dată la 9 septembrie 2020, Belgia a raportat că semințele de susan din India erau contaminate cu oxid de etilenă. Oxidul de etilenă este utilizat pentru combaterea ciupercilor și bacteriilor într-o serie de țări din afara UE. Substanța oxid de etilenă este interzisă în producția de alimente din UE. Reziduurile din alimente încalcă legislația europeană în domeniul alimentar.

7.000 de loturi de produse alimentare au fost retrase în Franța

Aproape 7.000 de loturi de produse alimentare au fost retrase în Franța, depistate cu oxid de etilenă. Produsele variază de la semințe de susan la înghețată, piper, ghimbir, șalotă, cafea, pâine, prăjituri. Cu toate acestea, alte țări din Uniunea Europeană nu au luat astfel de măsuri.

În iunie, Foodwatch a alertat Comisia printr-o scrisoare cu privire la nerespectarea mai multor țări din UE în eliminarea acestor produse alimentare de pe piață. După o serie de dezbateri îndelungate, decizia Comisiei a fost anunțată la 16 iulie.

„Toate statele membre vor trebui să garanteze siguranța sănătății europenilor.

Să revoce în masă produsele afectate de această contaminare, inclusiv acele produse care conțin gumă de salcâm”, se spune în decizia CE.

ANSVSA anunță în România tot mai multe cazuri de produse cu oxid de etilenă

Cel mai recent caz de concentrații mari cu această substanță a fost descoperit la o gamă de băuturi energizante, spun cei de la ANSVSA. De data asta este vorba de un lot de băuturi energizante produse de SC Hell Energy SRL.

ANSVSA spune că s-a depistat o concentrație mare la produsul „Hell Energy Drink Focus”. Instituția a cerut astfel companiei retragerea lotului resepctiv. Lotul cu pricina, L1161D01, spun oficialii companiei producătoare, a fost retras de pe piață, menționând că:

„Rechemarea de la consumatori a băuturii energizante se refera doar la lotul menționat.

Celelalte loturi ale acestui produs pot fi consumate fără probleme”, spune compania.

Compania producătoare mai spune că cei care au achiziționat băuturile eneregizante din lotul depistat vor primii bani înapoi, după restituirea produsului.

The post Substanță periculoasă descoperită într-o băutură consumată de foarte mulți români. Atenție! Dacă o ai, nu o mai bea appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă