Substanța periculoasă descoperită în ouăle unor ferme. Patronii dau vina pe un român. Detalii

2 săptămâni in urmă 18

Procurorii belgieni au cerut patru ani de închisoare și o amendă de 800.000 de euro pentru patronul unei firme care a comercializat biocide cu Fipronil pentru fermele de pui din Belgia și Olanda. Bărbatul susține că a cumpărat substanța periculoasă de la un român.

Scandal pe ouă. Substanța periculoasă descoperită în ouăle din fermele din Olanda și Belgia. Patronul dă vina pe un român

Urmărit în faţa Curţii Penale din Anvers, Belgia, pentru implicarea sa în scandalul ouălor infectate cu Fipronil, Patrick R. a recunoscut zilele trecute că nu a cerut avizul și nu a menționat prezența substanței pe eticheta produsului său dezinfectant numit ”Dega-16”. El a declarat că a cumpărat-o de la un comerciant român care vindea en-gros diverse produse veterinare. Astfel, nu s-a gândit că aceasta ar putea conține substanțe interzise, mai ales că era comercializată în Uniunea Europeană.

În luna iunie a anului 2017, Autoritatea olandeză pentru siguranța produselor alimentare și de consum (NVWA) a făcut o inspecție după ce Agenția Federală pentru Siguranța Lanțului Alimentar din Belgia a solicitat prezența NVWA în urma faptului că a fost găsit Fipronil în ouă provenite de la o companie belgiană care a făcut dezinfecție cu un produs numit ”Dega-16” împotriva acarienilor roșii.

Patrick R. a fost furnizorul către firma olandeză care se ocupa cu dezinsecția fermelor de pui. Întreprinderea a curățat, în intervalul 2015 și 2017, aproximativ 20% din toate fermele de păsări din Olanda. În 2017, moment în care a fost dezvăluită întâmplarea, sute de ferme au fost închise, milioane de pui au fost uciși și zeci de milioane de ouă au fost distruse. Presa olandeză a scris că în Belgia s-au înregistrat pagube de 12 milioane de euro la 76 de fermieri și 31 de firme din sectoarele de prelucrare și distribuție din cauza folosirii ilegale de Fipronil.

Ce este Fipronil? 

Fipronilul este un insecticid cu spectru larg care aparține familiei chimice a fenilpirazolului. El perturbă sistemul nervos central al insectelor prin blocarea canalelor de clorură GABA și a canalelor de clorură cu glutamat, lucru care determină hiperexcitația nervilor și mușchilor insectelor contaminate. Substanța a fost descoperită în anul 1987 și a fost dezvoltată inițial pentru utilizarea în combaterea dăunatorilor în agricultură și sănătate publică.

The post Substanța periculoasă descoperită în ouăle unor ferme. Patronii dau vina pe un român. Detalii appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă