Submarinele nucleare ale marinei americane au fost construite timp de 30 de ani cu oțel neconform

3 săptămâni in urmă 11

Elaine Thomas, o ingineră metalurgistă americană, a falsificat timp de 30 de ani teste de rezistenţă ale unui oţel care se presupunea că ar rezista unor presiuni intense în timpul imersiunii şi unor temperaturi extreme, motiv pentru care submarinele nucleare ale Marinei americane (US Navy) au fost construite cu materiale neconforme, relatează AFP, citată de News.ro.

În vârstă de 67 de ani, Elaine Thomas a pledat vinovată, luni, de fraudă majoră, la un tribunal în statul Washington (nord-vest), după ce a falsificat aceste teste cu scopul de a ascunde faptul că oţelul folosit nu răspundea întotdeauna criteriilor cerute de către US Navy, a anunţat într-un comunicat Departamentul american al Justiţiei.

Frauda a fost descoperită atunci când Elaine Thomas şi-a redus activitatea, înainte să se pensioneze, iar testele sale au fost examinate de către un stagiar, care a alertat conducerea turnătoriei.

În actul acuzării se arată că Elaine Thomas „a implementat şi folosit un sistem cu intenţia de escroca US Navy”.

În 2020, întreprinderea Bradken, unde Elaine Thomas superviza testele, şi-a recunoscut responsabilitatea şi a acceptat să plătească o amendă în valoare de 11 milioane de dolari.

Inginera metalurgistă a „falsificat rezultate a peste 240 de producţii de oţel, reprezentând o parte substanţială a oţelului pe care Bradken l-a produs pentru Marină”.În apărarea sa, fosta metalurgistă a declarat că nu a avut „niciodată intenţia să compromită integritatea materialului”.

Potrivit avocaților săi, Elaine Thomas s-a declarat „mulţumită de faptul că testele Guvernului nu sugerează că integritatea structurală a vreunui submarin a fost compromisă”.

Însă, potrivit Departamentului Justiţiei, Marina americană „a fost nevoită să ia măsuri importante pentru a se asigura de securitatea submarinelor afectate”.

Elaine Thomas riscă acum zece ani de închisoare şi o amendă în valoare de un milion de dolari la stabilirea verdictului, prevăzut în februarie.

US Navy s-a abţinut de la orice comentariu. În perioada 1985-2017, Pentagonul s-a dotat cu zeci de submarine, dintre care se mai află în serviciu aproximativ 40.

Rezultate „îmbunătățite” cu unele cifre corectate cu mâna

Potrivit experților, la fiecare turnare de oţel destinat submarinelor, o parte a metalului este necesar să fie turnat într-o matriţă de testare, cu o grosime asemănătoare celei a pieselor structurii submersibilului menite să ranforseze, cu scopul de a rezista la presiunile enorme ale adâncurilor.

Această matriţă-test este analizată în vederea asigurării faptului că producţia corespunde criteriilor stricte stabilite de către Pentagon. Însă, din 1985 şi până la pensionarea lui Elaine Thomas, în 2017, jumătate dintre matriţele produse de fabrica Bradken din Tacoma nu corespundeau criteriilor, iar ea a „îmbuntăţit” rezultatele, „corecând” cifrele cu mâna.

Elaine Thomas a declarat ulterior că a făcut acest lucru pentru că ea considera „stupid” ca US Navy să ceară ca testele să fie efectuate la minus 100 de grade Fahrenheit (-73 de grade Celsius). În altele, ea a declarat că şi-a folosit „judecata de inginer” la corectarea cifrelor, deoarece toate celelalte păreau bune.

FOTO: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă