SUA, UE și mai multe țări, inclusiv România, cer Rusiei eliberarea rapidă a lui Aleksei Navalnîi, arestat duminică la Moscova

1 lună in urmă 28

Principalul opozant al lui Vladimir Putin a fost ridicat de polițiști de pe aeroport duminică, la întoarcerea în Rusia, la cinci luni după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, scrie BBC News.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acuzat duminică Rusia că l-a arestat pe opozantul Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova pentru a-l reduce la tăcere.

„Statele Unite condamnă ferm decizia Rusiei de a-l aresta pe Alexei Navalnîi. Reţinem cu îngrijorare serioasă că închiderea acestuia este ultima dintr-o serie de încercări de a-i reduce la tăcere pe Navalnîi şi alte personalităţi din opoziţie şi voci independente critice la adresa autorităţilor ruse”, a comunicat Pompeo, potrivit dpa, citată de Agerpres.

„Cerem guvernului rus să asigure condiţii egale pentru toate partidele politice şi candidaţii care doresc să concureze în procesul electoral”, a adăugat secretarul de stat, cerând „eliberarea necondiţionată a lui Navalnîi”.

Un mesaj similar a venit din partea echipei președintelui-ales Joe Biden.

Aleksei Navalnîi „trebuie eliberat imediat”, a îndemnat duminică Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională lui Biden, relatează AFP.

„Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere”, a denunţat Jake Sullivan, care va intra în funcţie la 20 ianuarie.

„Atacurile Kremlinului împotriva lui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, dar şi un afront adus poporului rus care doreşte ca vocea lui să fie auzită”, a insistat el pe Twitter.

Navalnîi a ajuns în Rusia după ce a petrecut cinci luni în Germania. El a fost internat la Berlin pentru a fi tratat după ce a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok.

Miercuri, după ce opozantul şi-a anunţat intenţia de a se întoarce în Rusia, autorităţile din Moscova au făcut cunoscut că vor face toate demersurile pentru a-l aresta sub acuzaţia de încălcare a condiţiilor de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare într-un dosar din 2014.

Rusia ”trebuie să dea explicații”

Și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut duminică autorităţilor ruse să îl elibereze imediat pe dizident.

„Arestarea lui Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova este inacceptabilă, a scris Michel în reţeaua Twitter.

Statele UE au transmis și mesaje directe către autoritățile de la Moscova.

Aleksei Navalnîi ”a luat decizia conştientă de a reveni în Rusia pe care el o consideră patria sa personală şi politică” şi arestarea sa de către autorităţile ruse ”este total de neînţeles”, a declarat ministrul german de externe Heiko Maas.

De asemenea, Maas a solicitat o anchetă aprofundată asupra otrăvirii lui Navalnîi şi aducerea autorilor în faţa justiţiei.

La rândul său, Londra a cerut Rusiei eliberarea imediată a lui Navalnîi şi a subliniat că Moscova trebuie să dea explicaţii asupra modului în care opozantul rus a fost atacat cu o armă chimică.

”Este îngrozitor că Aleksei Navalnîi, victima unei infracţiuni vrednice de dispreţ, a fost arestat de autorităţile ruse. El trebuie să fie eliberat imediat. În loc să îl persecute pe domnul Navalnîi, Rusia ar trebui să explice cum a ajuns să fie folosită o armă chimică pe teritoriul rus”, a afirmat ministrul de externe britanic Dominic Raab.

Mesajul României

Un mesaj a venit și de la ministru român de Externe Bogdan Aurescu.

”Deținerea liderului opoziției @navalnîi la întoarcerea
în Rusia, după ce s-a recuperat în urma otrăvirii cu Noviciok, este inacceptabilă. Represiunea împotriva opoziției, doar pentru că este opoziție, este pur nedemocratică”, a scris Aurescu pe Twitter.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Detaining the Russian opposition leader <a href="https://twitter.com/navalny?ref_src=twsrc%5Etfw">@navalny</a> on his return to Russia after he recovered from Novichok poisoning is unacceptable. Repression against the opposition, just because it is opposition, is purely undemocratic</p>— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) <a href="https://twitter.com/BogdanAurescu/status/1350877968399282180?ref_src=twsrc%5Etfw">January 17, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

În acest timp, preşedintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, a subliniat că arestarea lui Alexei Navalnîi este ‘un gest laş’ al regimului condus de Vladimir Putin şi a cerut o dezbatere de urgenţă a acestui caz în Parlamentul European.

„Arestarea lui Alexei Navalnîi este un gest laş al regimului condus de Vladimir Putin care nu poate rămâne fără urmări. Am cerut o dezbatere de urgenţă a acestui caz revoltător în Parlamentul European, pentru că este nevoie de mai mult decât de solidaritate în acest moment. Navalnîi şi-a expus acum câteva săptămâni, după o investigaţie proprie, criminalii care l-au otrăvit şi care umblă liberi în Rusia în timp ce el este arestat. Acest lucru este inacceptabil”, a scris Cioloş pe Facebook.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă