SUA trimit aviația grea în Afganistan pentru stăvilirea avansului talibanilor

2 luni in urmă 28

Bombardierele americane B-52 și avioanele Spectre, dotate cu tunuri, au fost trimise în acțiune împotriva talibanilor în încercarea de a opri marșul insurgenților asupra a trei orașe cheie din Afganistan.

Întoarcerea masivei „fortărețe stratosferice” B-52, după cel puțin un an de pauză, este cel mai clar semn că Pentagonul este obligat să lanseze atacuri zilnice grele, nu numai pentru a opri avansul talibanilor, ci și pentru a-i ajuta pe piloții militari afgani instruiți în SUA.

Aceste desfășurări au fost dezvăluite în timp ce talibanii au cucerit orașul Zaranj în provincia Nimroz, care se învecinează cu Iranul, prima capitală de provincie care a căzut de când trupele străine și-au început retragerea.

Avioanele folosite de afgani, dintre care multe au fost furnizate de SUA, rămân fără piese de schimb, muniții și piloți. Cel puțin șapte piloți au fost uciși de talibani, iar despre ceilalți se relatează că sunt fost epuizați de neobositele misiuni de bombardament și de transport al trupelor.

Ca răspuns, surse de apărare americane au declarat pentru The Times că B-52, un simbol al puterii aeriene americane în ultimii 70 de ani, care poate transporta până la 32 de tone de bombe, zboară de la baza aeriană al-Udeid din Qatar, în sud-vestul Pakistanului și în Afganistan, pentru a lovi ținte Talibane în jurul orașelor Lashkar Gah din provincia Helmand, Kandahar și Herat.

Celelalte două avioane americane principale folosite sunt AC-130 Spectre dotat cu tunuri, o versiune de atac terestru puternic înarmată a unui avion de transport conceput pentru susținere de artilerie cu tunuri și altitudine mică, și drone Reaper armate. Ambele tipuri de aeronave au sediul în Qatar, la 1.600 de kilometri distanță.

USS Ronald Reagan, un portavion în Marea Arabiei, contribuie, de asemenea, cu avioanele de luptă F / A-18 Super Hornet la misiuni, deși acestea nu sunt implicate în bombardarea țintelor.

Surse de apărare au declarat că forțele americane au intenția de a continua atacurile aeriene după 31 august, data stabilită pentru retragerea ultimelor trupe americane rămase în Afganistan. Cu toate acestea, costul lansării atacurilor aeriene continue din Golf, inclusiv realimentarea aeriană pentru toate aeronavele cu aripi fixe, va începe să-și facă efectul în săptămânile și lunile următoare.

La cheltuiala tot mai mare a perioadei post-retragere se va adăuga provocarea de a menține forța aeriană afgană în aer și pregătită pentru luptă după ce ultimul dintre cei 16.000 de contractori americani va fi părăsit Afganistanul.

sursa: The Times

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă