SUA își păstrează poziția de cel mai mare exportator de arme din lume

2 luni in urmă 1

SUA își păstrează în continuare poziția de cel mai mare exportator de arme din lume după ce în ultimii cinci ani au furnizat mai mult de o treime din arme la nivel global.

Între 2016 și 2020, Statele Unite și-au mărit cota globală a exporturilor de arme la 37% și au vândut arme unui număr de 96 de țări, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), citat de BBC.

Aproape jumătate (47%) dintre vânzările de arme americane s-au făcut către Orientul Mijlociu, unde numai Arabia Saudită a asigurat 24% din livrările SUA, devenind cea mai importantă piață a acestei țări.

Totodată, în perioada respectivă, Franța și-a mărit exporturile de arme cu 44% iar Germania și-a extins exporturile cu 21%. Guvernul german a aprobat numai în 2020 exporturi de arme în valoare de peste un miliard de euro în ţări implicate în conflictele din Yemen şi Libia.

Creșterile înregistrate în aceste țări compensează însă cu scăderile înregistrate în exporturile rusești și chinezești.

Importurile de arme, în continuă creștere în Orientul Mijlociu

Orientul Mijlociu a avut cea mai rapidă creștere a pieței armelor, importând cu până la 25% mai mult între 2016 și 2020 comparativ cu perioada precedentă de cinci ani.

Cele mai mari creșteri au venit din Arabia Saudită (61%), Egipt (136%) și Qatar (361%).

India, Australia, China, Coreea de Sud și Pakistan se numără și ele printre cei mai mari importatori din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă