SUA intervin cu elicoptere și militari la sol pentru extragerea unor cetățeni în afara aeroportului din Kabul

2 luni in urmă 35

CIA a lansat operaţiuni clandestine pentru salvarea americanilor din oraşul Kabul, dar şi din alte regiuni din Afganistan, în condiţiile în care se apropie termenul-limită de 31 august, dezvăluie The Wall Street Journal care citează mai mulți oficiali americani.

Extragerile vin în condițiile în care accesul în aeroportul internațional din Kabul este dificil din cauza condițiilor de securitate, cât și a numărului mare de persoane care vor să părăsească Afganistanul înainte de termenul de 31 august când se vor retrage militarii străini.

Un oficial din cadrul Congresului SUA a declarat că militari americani au fost trimişi în diverse zone din Kabul în misiuni comune cu trupe din state aliate, inclusiv din Marea Britanie şi Franţa, pentru a prelua cetăţeni din naţiuni partenere, rezidenţi americani sau afgani care au primit vize speciale după ce au ajutat armata americană.

Operațiunile aeriene și terestre sunt considerate periculoase în circumstanțele actuale din Afganistan. SUA au început să acorde prioritate evacuării americanilor față de afganii aflați în pericol. În ultima categorie se încadrează mii afgani care au lucrat pentru guvernul SUA și sunt expuși acum riscului unei răzbunări din partea talibanilor.

Aceste misiuni vin și după ce directorul CIA a avut o întâlnire secretă la Kabul cu liderul talibanilor, pe 23 august, după cum a dezvăluit Washington Post. Conținutul discuțiilor nu a fost dezvăluit.

Președintele american a anunțat că va respecta recomandarea Pentagonului și va retrage toți militarii americani până pe 31 august, în ciuda solicitărilor unor state ca Franța și Marea Britanie de a prelungi termenul pentru a evacua cât mai mulți cetățeni străini. În

Vineri, 20 august, Joe Biden a dat asigurări că va aduce acasă orice cetățean american care dorește să părăsească Afganistanul.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă