SUA iau în calcul boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing 2022. Precedentul boicot politic, la Olimpiada din 1980 din fosta URSS

1 lună in urmă 31

Statele Unite au anunţat că intenţionează să discute cu aliaţii despre o eventuală boicotare a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022, în contextul unei creşteri a presiunilor din partea asociaţiilor pentru apărarea drepturile omului şi a politicienilor, informează AFP, citată de Agerpres.

„Cu siguranţă este un lucru despre care dorim să discutăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, întrebat dacă SUA au în vedere un boicot comun cu aliaţii săi.

„Suntem de părere că o abordare coordonată ar fi nu numai în interesul nostru, ci şi în interesul aliaţilor şi partenerilor noştri”, a spus Price, fără a dezvălui poziţia administraţiei americane în această privinţă.

Mai târziu în cursul după-amiezii de marţi, Ned Price a clarificat subiectul într-o postare pe Twitter:”După cum am menţionat, nu avem niciun anunţ de făcut cu privire la Jocurile Olimpice de la Beijing. 2022 este încă departe, dar vom continua să ne consultăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a ne defini preocupările comune şi pentru a stabili abordarea noastră comună faţă de Partidul Comunist Chinez”.

Mai multe asociaţii militante, precum şi politicieni republicani, şi-au intensificat recent apelul la boicotarea de către SUA a Jocurilor Olimpice ce vor fi găzduite de China. Aceştia se bazează, în parte, pe mai multe ONG-uri şi ţări care acuză autorităţile chineze că îi persecută pe musulmanii uiguri, în special prin internarea lor în lagăre de reeducare, unde membrii acestei minorităţi sunt supuşi, conform mărturiilor supravieţuitorilor, unor diferite forme de abuz.

Precedentul boicot al Jocurilor Olimpice pe motive politice s-a produs în 1980, în plin război rece, când sportivii SUA au absentat de la Jocurile Olimpice de la Moscova după ce URSS a invadat Afganistanul. Țările din blocul sovietic au răspuns patru ani mai târziu cu un boicot al Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, boicot spart însă de România, care a obținut cele mai bun rezultate din istorie.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă