SUA avertizează Rusia că vor exista ”consecințe” dacă opozantul Alekesei Navalnîi va muri

2 săptămâni in urmă 24

Casa Albă a anunțat, duminică, că vor exista ”consecințe” dacă opozantul rus Aleksei Navalnîi va muri, informează G4Media, care citează AFP. Starea de sănătate a lui Navalnîi s-a degradat în ultima perioadă. El este încarcerat în colonia penitenciară Pokrov, aflată la circa 100 de kilometri de Moscova.

”Studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, și nu le voi dezvălui public în acest stadiu, dar am indicat că vor exista consecințe dacă domnul Navalnîi moare”, a declarat pentru CNN Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden. El a mai afirmat că SUA s-au aliat cu UE și cu alte ”numeroase democrații din lume” pentru a impune sancțiuni ”drept răspuns la ceea ce guvernul rus i-a făcut lui Navalnîi, drept răspuns la utilizarea unei arme chimice împotriva lui”.

Potrivit lui Sullivan, administrația SUA a informat guvernul rus că ”ceea ce i se va întâmpla domnului Navalnîi, pe care l-au încarcerat, va fi responsabilitatea lor și vor fi trași la răspundere de comunitatea internațională”.

Oficialul de la Casa Albă susține că mesajele au fost transmise ”în privat, prin intermediul unor căi diplomatice”. El nu a spus dacă planul de organizare a unui summit între Vladimir Putin şi Joe Biden va fi anulat în cazul unui deces al lui Aleksei Navalnîi.

Aliații lui Navalnîi cer rușilor să iasă în stradă

Președintele Joe Biden a declarat sâmbătă că soarta lui Aleksei Navalnîi este ”total nedreaptă”.

Aliaţii opozantului, în vârstă de 44 de ani, bolnav şi în greva foamei, au lansat duminică un apel la ruşi să iasă şi să protesteze pe 21 aprilie, „pentru a-i salva viaţa”.

Medici apropiaţi de Navalnîi au cerut sâmbătă să li se permită să-l vadă imediat, temându-se că acesta ar putea suferi oricând un atac cardiac letal.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă