SUA autorizează a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 doar pentru o anumită parte a populaţiei

2 luni in urmă 21

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că la data de 12 august, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a modificat autorizațiile de utilizare în regim de urgență pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech și Spikevax/ Moderna, pentru a permite administrarea unei doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19.

Doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 vor primi persoanele cu imunosupresie puternică, în mod special pentru cele care au suferit un transplant sau care au fost diagnosticate cu boli care generează un nivel echivalent de imunodeficiență.

Citeşte şi: Israel a început oficial vaccinarea cu a treia doză anti-Covid. Persoanele vizate sunt cele cu vârsta de peste 50 de ani

Celelalte persoane care au efectuat schemă completă de vaccinare nu au nevoie de rapel.

Comitetul Consultativ al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru Practicile de Imunizare din SUA se va întruni, astăzi, pentru a dezbate recomandările clinice suplimentare cu privire la categoria de bolnavi eligibilă pentru doza a treia, care reprezintă un „grup mic și vulnerabil”, se mai arată în comunicatul CNCAV.

Citeşte şi: OMS nu vrea vaccinare obligatorie împotriva COVID-19. „Este împotriva oricărui tip de vaccinare obligatorie”

Persoanele cu imunosupresie severă sunt predispuse la o evoluție nefavorabilă a COVID-19 și au în general un răspuns mai redus la vaccinare. Este de așteptat ca acestea să fie printre primele care ar putea beneficia de pe urma administrării unei doze de rapel, la un interval de timp după vaccinarea inițială. Din acest motiv, FDA a evaluat informațiile cu privire la administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna acestor persoane și apreciază că astfel imunitatea va crește semnificativ.

În același timp, FDA își menține poziția anterioară. Celelalte persoane, cu schema completă de vaccinare, beneficiază de un grad de protecție suficient de mare pentru a nu avea nevoie de o doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 la acest moment.

Între timp, Agenția Europeană a Medicamentului evaluează la acest moment datele științifice și studiile clinice disponibile în vederea autorizării administrării unei doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 anumitor categorii vulnerabile și pentru a putea sprijini deciziile autorităților responsabile cu politicile de vaccinare în Statele Membre UE.

EMA și OMS încurajează finalizarea schemei complete de vaccinare

Efectuarea schemei complete cu vaccinurile autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) oferă beneficiarilor protecția maximală împotriva maladiei COVID-19. Odată cu intensificarea circulației variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 în țările UE/SEE, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Diseas Prevention and Control – ECDC) încurajează persoanele eligibile pentru vaccinare să înceapă și să finalizeze în timp util schema recomandată împotriva COVID-19.

Până la 9 august 2021, în Europa, au fost vaccinate cu prima doză 50% dintre persoane, iar 42% au fost vaccinate complet (https://ourworldindata.org/covid-vaccinations)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă