SUA au autorizat vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 pentru copiii între 5 și 11 ani

4 săptămâni in urmă 11

Vaccinul anti-COVID produs de Pfizer-BioNTech a fost autorizat vineri în Statele Unite de către experții din cadrul FDA, agenția americană care reglementează vânzarea medicamentelor, pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani, după o analiză atentă a rezultatelor studiilor clinice efectuate de Pfizer pe câteva mii de copii, relatează Afp, citată de Agerpres.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a devenit primul vaccin autorizat în SUA pentru copiii mai mici de 11 ani. Cu aprobarea vaccinului, aproximativ 28 de milioane de copii din acestă grupă de vârstă ar urma să fie vaccinați în SUA.

”Ca mamă şi medic, ştiu că părinţii, cadrele medicale, profesorii şi copiii au aşteptat cu nerăbdare această autorizare. Vaccinarea copiilor mici împotriva COVID-19 este un pas în plus către o revenire la normalitate”, a insistat ea”, a declarat, potrivit unui comunicat, Janet Woodcock, comisar interimar al FDA.

Marţi, o comisie de experţi independenţi s-a întrunit şi, după o zi de discuţii, au dat undă verde vaccinului Pfizer, decizia finală urmând să fie luată de către FDA.

Cât de eficient este vaccinul Pfizer la copiii de 5-11 ani

În urmă cu o săptămână, Pfizer a anunțat că vaccinul său a demonstrat o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului pentru copiii între 5 şi 11 ani.

Concluziile au fost trase de specialiști în urma unui studiu la care au participat 2.268 de copii. Potrivit companiei Pfizer, 16 copii participanţi la studiu, care au primit un placebo, s-au infectat cu COVID-19, comparativ cu 3 care au fost vaccinaţi.

Vaccinul produs de Pfizer a fost primul care a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru folosire în grupa de vârstă 12-15 ani, după ce tot acest ser a fost primul folosit din 27 decembrie pentru imunizarea europenilor împotriva COVID.

Doza administrată copiilor de 5-11 ani va fi însă mai mică – 10 micrograme, față de 30 de micrograme, doză utilizată pentru cei cu vârsta de peste 12 ani.

Când ar putea începe vaccinare copiilor de 5-11 ani în România

La începutul lunii octombrie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a anunțat că România ar putea începe vaccinare copiilor de 5-11 ani „la sfârșitul lunii decembrie, ori la începutul lunii noiembrie”, imediat după autorizarea Agenției Europeane pentru Medicamente (EMA).

Și Moderna, care produce un vaccin împotriva COVID-19, a anunțat că serul a generat un răspuns imunitar puternic şi că a fost în general bine tolerat la copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani. Compania farmaceutică americană speră să extindă autorizarea pentru minori în următoarele săptămâni.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă