„SUA ar putea deveni o dictatură de dreapta”, avertizează un reputat politolog. Destrămarea democrației, atribuită lui Trump

2 săptămâni in urmă 14

Într-un comentariu pentru Globe and Mail, cea mai citită publicație din Canada, fondată în urmă 178 de ani, politologul Thomas Homer-Dixon, director fondator al Institutului Cascade de la Royal Roads University din Victoria, vorbește despre posibilitatea ca SUA să încapă pe mâinile unei „dictaturi de dreapta” până în 2030. El nu exclude revenirea la putere a lui Donald Trump și îndeamnă vecinul din nord să se protejeze împotriva „prăbușirii democrației”, scrie The Guardian.

  • Licențiat și doctorand în științe politice, Homer-Dixon conduce catedra de cercetare universitară la Facultatea de Mediu din cadrul Universității din Waterloo, conform paginii sale oficiale. A fost director al Centrului Trudeau pentru Studii pentru Pace de la Universitatea din Toronto. Între 2009 și 2014 a fost directorul Institutului Waterloo pentru Complexitate și Inovare.

„Nu trebuie să respingem aceste posibilități doar pentru că par ridicole sau de neimaginat”, a scris Thomas Homer-Dixon, 66 de ani.

El a folosit ca exemplu ascensiunea omului de afaceri Donald Trump, 75 de ani, până la fotoliul de președinte SUA, pe care l-a ocupat între 2017 și 2020.

„În 2014, sugestia că Trump va fi al 45-lea președinte american li s-ar fi părut absurdă aproape tuturor. Dar astăzi trăim într-o lume în care absurdul devine în mod regulat real și banal”, crede profesorul de științe politice.

„Dictatură de dreapta până în 2030 sau chiar mai devreme”

Democrația americană s-ar putea prăbuși, provocând instabilitate politică internă extremă, inclusiv violență civilă pe scară largă. Până în 2030, dacă nu chiar mai devreme, țara ar putea fi guvernată de o dictatură de dreapta.

Thomas Homer-Dixon, politolog canadian:

Politologul canadian nu exclude o întoarcere a lui Trump la Casa Albă în 2024 și spune că „fostul președinte republican va avea doar două obiective, justificarea și răzbunarea”.

„SUA ar putea deveni o dictatură de dreapta”, avertizează un reputat politolog. Destrămarea democrației, atribuită lui TrumpPolitologul Thomas Homer-Dixon | Foto: homerdixon.com

Homer-Dixon a avertizat Canada să țină seama de „criza care se desfășoară”.

„O furtună teribilă vine din sud, iar Canada este nepregătită. În ultimul an, ne-am îndreptat atenția spre interior, distrași de provocările Covid-19, de reconciliere și de efectele accelerate ale schimbărilor climatice. Dar acum trebuie să ne concentrăm asupra problemei urgente a ceea ce trebuie să facem cu privire la probabila destrămare a democrației în Statele Unite”, a notat profesorul de științe politice. 

„Trebuie să începem prin a recunoaște pe deplin amploarea pericolului. Dacă domnul Trump este reales, chiar și în scenariile mai optimiste riscurile economice și politice pentru țara noastră vor fi nenumărate”, a completat el.

„Cult al personalității aproape fascist, un instrument perfect pentru distrugerea democraţiei”

Homer-Dixon vede chiar un scenariu în care o nouă administrație Trump „va anula opoziția internă” și va deteriora „în mod deliberat” relațiile cu vecinul din nord.

„Riscurile pentru țara noastră, în efectul lor cumulativ, ar putea fi cu ușurință existențiale, mult mai mari decât oricare din istoria federației noastre. Ce se întâmplă, de exemplu, dacă în țara noastră sosesc refugiați politici de rang înalt care fug de persecuție și regimul american îi vrea înapoi. Ne conformăm?”, se întreabă politologul.

Trump, spune el, „alături de persoane precum Tucker Carlson, comentator politic conservator care găzduiește emisiunea politică de noapte Tucker Carlson Tonight pe Fox News, sau reprezentantul Georgiei, Marjorie Taylor Greene, au transformat partidul republican într-un cult al personalității aproape fascist, un instrument perfect pentru distrugerea democraţiei”.

Mai rău, întoarcerea lui Trump „ar putea fi doar încălzirea pentru un proces care poate produce o ruină politică și socială. Prin diferite metode, el ar putea restrânge numărul celor care se opun mișcărilor sale în cadrul statului – birocrații, oficialii și tehnocrații care supraveghează funcționarea nepartizană a instituțiilor și respectă statul de drept”.

O nouă confruntare Trump-Biden, posibilă în 2024

Trump a admis cu mare greutate că rivalul său Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, dar a insistat că acest lucru s-a întâmplat deoarece democrații au comis fraude.

Apoi, sub protecția anonimatului, doi oficiali din echipa fostului preşedinte al SUA au declarat, imediat după înfrângerea din 2020, că Donald Trump se gândeşte să candideze în 2024.

Într-o înregistrare video postată pe Facebook de un oficial al Partidului Republican din Oklahoma la finalul lui 2020, Trump le-a spus oaspeţilor săi că el a „câştigat alegerile”, iar rezultatele au fost „trucate” împotriva sa.

„Încercăm să facem încă patru ani, în caz contrar, ne vedem peste patru ani”, afirmat Trump, conform agenției DPA.

Potrivit Constituţiei SUA, orice preşedinte poate avea cel mult două mandate.

Pe 23 decembrie 2021, Biden a declarat că nu exclude o nouă confruntare cu Trump. „Asta ar creşte şansele să candidez”, a declarat preşedintele Statelor Unite, întrebat despre posibilitatea de a se confrunta din nou pentru un nou mandat cu Donald Trump, la alegerile prezidențiale programate în 2024.

„SUA ar putea deveni o dictatură de dreapta”, avertizează un reputat politolog. Destrămarea democrației, atribuită lui TrumpJoe Biden | Foto: EPA

Desigur, de ce nu aş candida împotriva lui Donald Trump, dacă ar fi candidat? Asta ar creşte şansele să mă prezint la alegeri. Dacă sunt sănătos, atunci voi candida din nou.

Joe Biden, l postul de televiziune ABC:

În cercetările sale, Thomas Homer-Dixon s-a concentrat pe amenințările la adresa securității globale în secolul 21, inclusiv instabilitatea economică, schimbările climatice și deficitul de energie. De asemenea, potrivit site-ului său oficial, „studiez modul în care oamenii, organizațiile și societățile își pot rezolva mai bine conflictele. Munca mea este interdisciplinară, bazându-se pe științe politice, economie, studii de mediu, geografie, științe cognitive, psihologie socială și teoria sistemelor complexe”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă