SUA aplică sancțiuni poliției morale din Iran pentru abuzuri asupra femeilor

5 zile in urmă 12

Statele Unite au impus joi sancțiuni poliției morale din Iran, acuzând-o de abuzuri și violență împotriva femeilor iraniene și considerând-o responsabilă pentru moartea lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, care a murit în arest săptămâna trecută, relatează Reuters.

Trezoreria americană a acuzat poliția moralității de încălcarea drepturilor protestatarilor pașnici și a declarat că a impus sancțiuni împotriva a șapte înalți oficiali iranieni din domeniul militar și al securității, inclusiv a șefului forțelor terestre ale armatei iraniene.

„Mahsa Amini a fost o femeie curajoasă a cărei moarte în custodia Poliției Moralității a fost încă un act de brutalitate al forțelor de securitate ale regimului iranian împotriva propriului popor”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

„Condamnăm acest act inconștient în termenii cei mai fermi și facem apel la guvernul iranian să pună capăt violenței împotriva femeilor și represiunii violente în curs de desfășurare împotriva libertății de exprimare și de întrunire”, a adăugat ea.

Protestatarii din Teheran și din alte orașe iraniene au incendiat secții de poliție și vehicule mai devreme joi, în timp ce indignarea publică față de moartea lui Amini nu dădea semne de atenuare, existând rapoarte potrivit cărora forțele de securitate au fost atacate.

Printre cei șapte oficiali sancționați se numără șeful poliției iraniene pentru moralitate, Mohammad Rostami Cheshmeh Gachi, comandantul forțelor terestre ale armatei iraniene, Kiyumars Heidari, și Esmail Khatib, ministrul iranian al informațiilor, a precizat Trezoreria.

Ca urmare a acțiunii de astăzi, toate proprietățile și interesele în proprietățile celor desemnați care se află sub jurisdicția SUA sunt blocate și trebuie raportate la Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Trezoreriei, a precizat Trezoreria.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă