Studiu: Vaccinurile anti-COVID de la Pfizer şi Moderna sunt eficiente şi în prevenirea infectării

1 lună in urmă 1

Până acum se ştia că vaccinurile anti-COVID sunt eficiente în prevenirea simptomelor COVID, însă un nou studiu arată că vaccinurile de la Moderna și Pfizer pot preveni și infectăriile, transmite CNN.

Centrul medical academic Mayo a analizat mai mult de 31.000 de persoane din patru state care au primit cel puțin o doză din cele două seruri de la Moderna şi Pfizer și au descoperit că vaccinurile au fost eficiente cu peste 80% în prevenirea infecției, la 36 de zile după prima doză.

Eficacitatea vaccinului a fost de 75%, la 15 zile după prima doză, și a ajuns la 89%, la 36 de zile după a doua doză, arată cercetarea, care nu a fost încă evaluată.

Libertatea a arătat pe larg care sunt diferențele și asemănările între vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna.

 Vaccinurile anti-COVID de la Pfizer şi Moderna sunt eficiente şi în prevenirea infectării

Până în prezent, în SUA au fost administrate peste 59 de milioane de doze de vaccin, potrivit datelor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Medicul Christopher Murray, directorul Institutului de Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington, a declarat că este puțin probabil ca SUA să obțină imunitatea populaţiei înainte de iarnă. Sfârşitul pandemiei presupune ca 80% sau mai mult din populație să fie imunizată, fie prin infecție, fie prin vaccinare.

Noile variante pot complica situaţia. Dacă oamenii pot fi reinfectați cu noile variante, pandemia poate izbucni din nou, a avertizat Murray. Oficialii speră să aibă vaccinuri distribuite pe scară largă până la sfârșitul verii, însă președintele Biden a declarat că problemele cu iarna extremă, modificarea tulpinilor și întârzierile livrărilor fac dificilă stabilirea unui calendar.

În acest context, unii experţi susţin să fie imunizate cât mai multe persoane cu prima doză. Medicul Ashish Jha, decanul Școlii de Sănătate Publică a Universității Brown, a susținut ca oficialii SUA să ia în considerare întârzierea celei de-a doua doze.

De cealaltă parte, medicul Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a declarat că un plan cu doză unică ar fi prea riscant. Fauci s-a arătat îngrijorat că, dacă un număr mare de oameni primesc o singură doză și au răspunsuri imune mai puțin decât optime, aceștia ar putea fi expuși la virus și ar putea începe incubarea mutațiilor virale. În teorie, ar putea apărea noi variante, a spus el.

„Cred că întrebarea este dacă așteptăm patru săptămâni între prima și a doua doză. Ce se întâmplă dacă am merge șase săptămâni sau opt săptămâni sau 10 săptămâni – nu mult mai mult de atât”, a mai spus Ashish Jha.

CDC: şcolile se pot redeschide

Directorul CDC, medicul Rochelle Walensky, a declarat că, având în vedere măsurile de precauție adecvate, școlile se pot deschide, indiferent de cât de mult se răspândește virusul în comunitate. Potrivit CNN, 90% dintre copii trăiesc în așa-numitele zone roșii, ceea ce înseamnă că există un nivel ridicat de răspândire comunitară a virusului. Dar chiar și în aceste condiții, școlile se pot redeschide în siguranță dacă iau măsuri de precauție, a declarat Walensky într-un briefing de la Casa Albă.

CDC a declarat că școlile se pot redeschide dacă sunt adoptate măsurile anti-COVID precum, purtarea măştilor, distanţarea socială, curățarea și dezinfectarea frecventă, cât și testarea. Asigurările directorului CDC au venit la scurt timp după ce Fauci a anunțat că datele privind siguranța vaccinului pentru copiii de vârstă gimnazială nu vor putea fi disponibile mai devreme de începutul toamnei.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă