Studiu. Vaccinurile anti-COVID-19 reduc transmiterea virusului pe cale nazală și orală

4 săptămâni in urmă 2

Un studiu recent efectuat de un institut al armatei americane a arătat că persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu se protejează numai pe sine, ci reduc totodată riscul de răspândire a bolii şi de infectare a altor indivizi, relatează Agerpres, care citează DPA.

Studiul asupra infecţiilor realizat de Institutul Militar de Cercetare Walter Reed din Maryland a monitorizat cantitatea de virus care se reproduce în nasul, sinusurile şi gâtul maimuţelor după ce acestea sunt vaccinate.

Asta în condițiile în care maimuţele, ca şi oamenii, încă se pot infecta cu COVID-19 după vaccinare, însă vaccinul reduce severitatea bolii.

Doctorul Kayvon Modjarrad, directorul departamentului de cercetare a bolilor infecţioase la Walter Reed, a precizat că s-a constatat la maimuţele care au fost vaccinate şi apoi infectate „o scădere rapidă a cantităţii de virus care se reproduce în nasurile lor şi în căile aeriene superioare”.

„Aici are loc transmiterea, iar boala se manifestă mai jos, în plămâni. Dar dacă există multe virusuri care se reproduc în nas, sinusuri, faringe, acolo se realizează transmiterea”, a declarat Kayvon Modjarrad.

În timpul testelor clinice ale propriului vaccin anti-COVID-19, laboratorul a măsurat cantitatea de virus din nas şi căile respiratorii superioare ale maimuţelor.

Astfel, potrivit lui Modjarrad, reducerea cantităţii de virus la animale a fost o modalitate de evaluare a eficacităţii vaccinului.

Studiul a constatat, totodată, ceea ce şi alte teste clinice efectuate asupra altor vaccinuri au descoperit, faptul că vaccinarea poate reduce riscul de transmitere.

„Am observat acest lucru în studiile efectuate pe animale. Aşa că ne aşteptam să existe probabil o oarecare reducere a transmiterii de la om la om. Iar acum începem să observăm acest lucru în studii efectuate în condiţii reale”, a mai spus Modjarrad.

Şi alte studii apărute recent sugerează că vaccinurile disponibile împotriva COVID-19 – produse de Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson – reduc riscul la persoanele vaccinate de a răspândi virusul altor indivizi.

Un studiu publicat recent de Universitatea Cambridge şi Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (Public Health England) a constatat o reducere semnificativă din punct de vedere statistic a riscului de infectare a altor persoane de către indivizi care fuseseră vaccinaţi.

O altă cercetare, care s-a concentrat pe vaccinul Pfizer şi a fost realizat în Israel, publicat în The New England Journal of Medicine, a ajuns la rezultate similare.

FOTO: Hepta

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă