STUDIU. Un nou tratament împotriva cancerului distruge tumorile în cazul bolnavilor aflați în stadiu terminal

3 zile in urmă 15


O combinație de medicamente folosite în imunoterapie s-ar putea dovedi un tratament eficient în cazul cancerului, având mai puține efecte adverse decât chimioterapia, conform unui studiu citat de publicația The Guardian


Un nou tratament împotriva cancerului poate distruge tumorile în cazul pacienților aflați în stadiu terminal, au descoperit oamenii de știință de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului (ICC) din Londra și al fundației Royal Marsden NHS, scrie The Guardian.


Astfel, într-un studiu fără precedent, un cocktail de medicamente folosite în cadrul imunoterapiei a potențat sistemul imunitar al pacienților, distrugând celulele canceroase și a antrenat „un trend pozitiv în ce privește supraviețuirea”, conform cercetătorilor.


Unul dintre pacienți, căruia îi fusese prezisă moartea în urmă cu patru ani, le-a povestit reporterilor ziarului despre momentul „uimitor” în care asistentele l-au chemat, la câteva săptămâni de la începerea studiului, să îi spună că tumoarea sa „a dispărut complet”. 


Bărbatul, un bunic în vârstă de 77 de ani, este acum vindecat de cancer, iar săptămâna trecută a petrecut-o într-o croazieră alături de soția lui. 


Oamenii de știință au descoperit că o combinație a două medicamente a condus la reducerea în dimensiuni a tumorilor în gât și la cap, în cazul pacienților aflați în stadiu terminal. În unele cazuri, tumorile au dispărut complet, surprinzându-i pe medicii care nu au mai găsit niciun semn de boală. 


Combinarea acestor două tipuri de medicamente folosite în imunoterapie s-ar putea dovedi o armă împotriva câtorva forme de cancer aflat în stadii avansate, cred oamenii de știință. Alte rezultate ale cercetărilor care au folosit aceleași medicamente sugerează beneficii similare pentru bolnavii de cancer la rinichi, cancer al pielii sau cancer de colon. 


Pe lângă faptul că sporesc șansele de supraviețuire pe termen lung ale pacienților, spun experții, tratamentele bazate pe imunoterapie au și mai puține efecte secundare în comparație cu chimioterapia, adesea epuizantă - tratamentul-standard pentru bolnavii de cancer. 


Un cocktail de medicamente folosite în cadrul imunoterapiei a potențat sistemul imunitar al pacienților. Imagine ilustrativă. Foto Shutterstock

Rezultatele celei de-a treia faze a studiului, care a implicat aproape 1.000 de pacienți suferind de cancer al capului sau al gâtului, sunt unele timpurii și nu sunt semnificative din punct de vedere statistic, dar s-au dovedit a fi „importante din punct de vedere clinic”, a arătat institutul, unii pacienți câștigând luni sau chiar ani de viață, cu mai puține efecte secundare. 


„Sunt rezultate promițătoare”, a declarat pentru The Guardian profesorul Kristian Helin, director executiv al ICC. „Imunoterapiile sunt tratamente mai blânde, mai deștepte care pot aduce beneficii importante pacienților”. 


În jur de 12.000 de persoane din Marea Britanie sunt diagnosticate cu o formă de cancer la cap sau în gât în fiecare an și mulți sunt diagnosticați în faze avansate ale bolii. Este nevoie urgentă de tratamente mai bune, mai blânde pentru ca acești pacienți să poată trăi mai mult. 


Niciun semn de boală


Când Barry Ambrose, în vârstă de 77 de ani, a fost diagnosticat cu cancer în gât în 2017, i s-a spus că tumorile se extinseseră deja la plămâni și că îngrijirea paliativă în spital era singura lui soluție. 


Dar, printr-un concurs de împrejurări care i-a salvat viața, lui Ambrose i s-a oferit șansa de a se alătura acestui studiu. 


„Când mi s-a spus despre studiu, nu am ezitat să mă alătur. Ce mai aveam de pierdut?”, arată el. 


„Deși trebuia să merg de două ori pe săptămână din Suffolk la spital pentru tratament, nu am avut efectiv niciun efect secundar și am putut face în continuare lucrurile pe care le iubesc - să navighez, să merg pe bicicletă și să petrec timp cu familia”. 


La aproximativ opt săptămâni de la începerea tratamentului, radiografiile au arătat că tumora sa din gât fusese eliminată. 


„Când asistentele din echipa de cercetare m-au chemat să îmi spună că, după două luni, tumora mea din gât a fost distrusă, a fost un moment uimitor”, își amintește Ambrose. „Deși încă sufeream din cauza plămânilor, efectul a fost uluitor”. 


Mai târziu, el a făcut chimioterapie, urmată de o intervenție chirurgicală. În prezent, analizele sale nu mai arată niciun semn de boală. 


„Tratamentul primit la Royal Marsden nu s-a comparat cu niciun alt tratament și sunt norocos că au găsit tratamentul care funcționează pentru mine - este un dar de care continui să mă bucur”, a mai spus Ambrose. Săptămâna trecută, a mers într-o croazieră alături de soția lui, Sue. 


Rezultatele studiului arată că imunoterapia s-a bucurat de o mai mare rată de succes în rândul unui grup de pacienți ale căror tumori aveau un marker denumit PD-L1. 


Rata de supraviețuire în rândul celor cu niveluri ridicate ale markerului PD-L1 care au urmat tratament cu imunoterapie a fost cea mai crescută înregistrată vreodată în cazul bolnavilor aflați în faza terminală de cancer la cap sau în gât. 


Acești pacienți au trăit, în medie, cu trei luni mai mult decât cei care au făcut chimioterapie. În total, durata medie de supraviețuire pentru acești pacienți a fost de 17,6 luni, cea mai mare înregistrată vreodată în cazul acestui segment de bolnavi. 


Oamenii de știință spun că speră ca viitoare descoperiri ale studiului CheckMate 651, finanțat de Bristol Meyers Squibb, să arate viitoare beneficii ale tratamentului în cazul pacienților cu cancer la cap sau în gât. 


„În ciuda faptului că studiul nu este semnificativ din punct de vedere statistic, rezultatele înseamnă mult”, a declarat profesorul Kevin Harrington, specializat pe terapiile împotriva cancerului în cadrul ICC și oncolog consultant la Royal Marsden, cel care a condus CheckMate 651. „Va trebui să facem o continuare a studiului pentru a vedea dacă putem demonstra că, în cazul tuturor pacienților implicați, s-a obținut o rată mai bună de supraviețuire”, a conchis el.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă