STUDIU. Spațiile verzi din orașe reduc decesele premature și cresc speranța de viață

2 săptămâni in urmă 8


Cercetările arată că petrecerea timpului în parcuri și păduri urbane, străzi verzi și grădini contribuie la mai puține probleme de sănătate mintală, mai puține boli de inimă și o mai bună funcționare a organismului per ansamblu. Iar acest lucru este valabil mai ales pentru copii, notează The Conversation.


De-a lungul timpului, s-a demonstrat că cei mici care merg la școli cu mai mult spațiu verde, cu mai mulți copaci și zone de joacă naturale, au parte de o dezvoltare mai bună a creierului și rezultate mai bune la examene. Cercetările arată, de asemenea, că expunerea timpurie la spațiul verde poate duce la mai puține probleme de sănătate mintală în viața adultă.


O cercetare The Lancet confirmă faptul că accesul la parcuri urbane și la alte spații verzi contribuie la reducerea mortalității premature și la o speranță de viață mai lungă. 


<strong>Până la 43.000 de decese premature ar putea fi prevenite anual în peste 1.000 de orașe europene dacă ar îndeplini recomandările stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în ceea ce privește proximitatea rezidențială de spațiul verde, arată studiul. </strong>


Recomandările oficiale 


OMS recomandă să existe un spațiu verde de cel puțin 0,5 hectare la o distanță de cel mult 300 de metri de fiecare locuință. Cu toate acestea, rezultatele studiului au arătat că 62% din populația din cele aproape 1.000 de orașe europene trăiește în zone cu mai puțin spațiu verde decât este recomandat. În special în cartierele mai sărace, nu există suficient spațiu verde în apropierea locului în care trăiesc oamenii. 


Totodată, pentru a ne menține sănătatea și bunăstarea, este recomandat să petrecem cel puțin două ore pe săptămână în spații verzi.


Soluții


Proiectul GoGreenRoutes, finanțat de UE, care se desfășoară în prezent în orașe din Europa, America Latină și China, își propune să-i conecteze pe locuitorii orașelor la natură. Se analizează modul de utilizare a spațiului verde și albastru (ape - n.r. ) pentru a îmbunătăți sănătatea fizică și mintală a locuitorilor din orașe precum Burgas din Bulgaria, Tallinn din Estonia și Umea din Suedia. Aceasta include creșterea numărului de trotuare comune și întinderi de zone verzi.


În general, orașele europene ar trebui să se concentreze pe recuperarea terenurilor urbane pentru a oferi mai mult spațiu verde. Acest lucru ar putea lua orice formă: de la plantarea de grădini pe acoperișuri până la adăugarea de copaci și parcuri mici amenajate la colțurile străzilor, notează The Conversation.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă