Studiu: Poluarea aerului are legătură cu riscul de pierdere ireversibilă a vederii

1 lună in urmă 21

Cercetătorii de la University College din Londra susțin că și expunerea mică la poluarea aerului, în Anglia, Scoția și Țara Galilor, are un impact asupra riscului de pierdere a vederii, relatează CNN.

Degenerescența maculară reprezintă o boală oftalmologică și este principala cauză a orbirii ireversibile în rândul persoanelor de peste 50 de ani din țările cu venituri ridicate. Degenerescența este legată de pierderea vederii centrale, necesară printre altele la citit și la recunoașterea fețelor, iar printre factorii de risc se numără bătrânețea și fumatul.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care locuiesc în zonele cele mai poluate au fost cu cel puțin 8% mai predispuse să raporteze această afecțiune, se arată în studiul publicat în British Journal of Ophthalmology și preluat de CNN.

Echipa de cercetători a studiat datele de la 115.954 de persoane cu vârste între 40-69 de ani, din Marea Britanie, în cadrul unui studiu amplu care se va extinde la 500.000 de oameni, concentrat pe diagnostice medicale și măsurători biologice

Folosind măsurători oculare și date din chestionare, experții i-au analizat pe cei care au spus că au sau nu degenerescență maculară, apoi au comparat rezultatele cu cantitatea de poluanți estimată a fi la adresele unde locuiesc.

Oamenii care locuiesc într-o zonă mai poluată raportează degenerescența maculară mai frecvent

Paul Foster, profesor de studii de glaucom și epidemiologie

Foster a spus că principalii poluanți legați de degenerescența maculară sunt particulele PM2.5, dioxidul de azot și oxidul de azot.

PM2.5 reprezintă particule în suspensie, de 2,5 microni, un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Particulele se pot infiltra în căile respiratorii și foarte adânc în plămâni și pot provoca probleme de sănătate.

Oxizii de azot se referă la gazul oxidic azotic și gazul dioxid de azot, precum și la alți oxizi gazoși care conțin azot. Sursa principală a acestor gaze în zonele urbane o reprezintă evacuările țevilor de eșapament ale autovehiculelor și sobele de gaz interioare.

Foster a explicat pentru CNN că poluanții pătrund în organism prin plămâni și pot provoca leziuni speciale ochilor, din cauza fluxului ridicat de sânge în peretele ocular.

„Oamenii inspiră particulele, acestea coboară în plămâni, fiind absorbite în sânge, transportate în sânge”, a adăugat specialistul.

România, țara cu cele mai multe victime provocate de poluare

Peste 400.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană ca urmare a poluării aerului. Acesta este rezultatul unui raport prezentat la Copenhaga de Agenția Europeană de Mediu în toamna lui 2020, potrivit Deutsche Welle.

Conform studiului, în Europa poluarea aerului este cea mai mare amenințare la adresa sănătății din partea mediului.

Cea mai gravă situație din UE este în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu, arată Deutsche Welle. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului.

Poluarea din București, măsurată în colaborare cu un institut din Măgurele

Pe 25 ianuarie, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că „vom semna săptămâna aceasta un protocol cu un institut de cercetare de la Măgurele pentru a măsura poluarea în Bucureşti”, a relatat Agerpres.

Decizia a venit după ce indicele calităţii aerului a depăşit pragul de 100 în mai multe zone din Capitală din cauza concentraţiilor mari de particule PM2.5, foarte dăunătoare pentru sistemul respirator.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă