Studiu: Eficacitatea vaccinurilor anti-COVID scade în şase luni

1 lună in urmă 20

Eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca împotriva infectării cu COVID scade până la 74%, respectiv 67%, după aproximativ şase luni, arată datele unui studiu britanic colectate după ce varianta Delta a devenit dominantă, informează News.ro, care citează CNBC.

O analiză a datelor aplicaţiei Zoe, utilizată în Marea Britanie pentru urmărirea răspândirii virusului, realizată pe 400.000 de persoane vaccinate cu două doze de vaccin Pfizer arată că la o lună de la inoculare eficacitatea a fost de 88%, iar după cinci-şase luni aceasta a scăzut la 74%.

În acelaşi studiu, o analiză care a inclus peste 700.000 de persoane vaccinate cu două doze de vaccin al Oxford-AstraZeneca arată că eficacitatea a scăzut de la 77% la o lună la 67% după patru-cinci luni.

Datele au fost colectate după data de 26 mai, când varianta Delta a devenit tulpina dominantă de COVID, a spus Tim Spector, care conduce studiul ZOE Covid.

În SUA, eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna a scăzut la 66% în cazul variantei Delta.

Marea Britanie a vaccinat aproape 42 de milioane de persoane, 77% din populaţia cu vârsta de peste 16%, potrivit datelor guvernamentale.

Miercuri, 25 august, au fost înregistrate peste 35.800 de cazuri noi de COVID şi 149 de decese.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă