STUDIU Căprioarele sunt „frecvent infectate” cu COVID-19 / Descoperirea „ar putea deschide noi căi către transmiterea de noi variante la oameni pe care sistemul imunitar nu le-a cunoscut până acum”

2 săptămâni in urmă 29

Căprioarele cu coadă albă sunt „foarte predispuse” să contracteze noul coronavirus care provoacă COVID-19, ceea ce ar putea cauza probleme prelungite pe fondul pandemiei, se arată într-un nou studiu, relatează luni dpa, citată de Agerpres.

În urma prelevării de mostre de la 360 de căprioare cu coadă albă din nouă zone diferite din nord-estul Ohio la începutul anului trecut au fost descoperite şase cazuri în care o tulpină a virusului a fost transmisă unuia dintre animale de la oameni, potrivit studiului publicat pe Nature.com.

Fiecare probă a fost prelevată în perioada ianuarie-martie 2021, când cazurile de COVID-19 au crescut în Statele Unite, se precizează în studiu.

Potrivit cercetărilor, aproximativ o treime din căprioarele de la care au fost prelevate probe fie fuseseră infectate recent cu o tulpină a virusului, fie erau deja bolnave.

„Descoperirea noastră potrivit căreia căprioarele cu coadă albă sunt frecvent infectate cu virusul SARS-CoV-2 ridică întrebări serioase despre viitoarea traiectorie a SARS-CoV-2”, afirmă experţii.

„Stabilirea potenţială a unui nou rezervor de virusuri SARS-CoV-2 la căprioarele cu coadă albă ar putea deschide noi căi către evoluţia, transmiterea la alte specii de animale sălbatice şi potenţiala transmitere de noi variante la oameni pe care sistemul nostru imunitar nu le-a cunoscut până acum”, au mai spus ei.

Cazurile au inclus „transmiterea probabilă de la căprioară la căprioară”, se precizează în studiu. Experţii au remarcat că nu au existat cazuri de transmitere la oameni detectate în timpul studiului respectiv.

Sursa foto: Unsplash / Scott Carroll

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă